ZOLJ: OVO JE GNUSAN ČIN, NAPAD NA DRŽAVU, PROGLASIT ĆEMO DAN ŽALOSTI

Na vanrednoj press konferenciji prvi se obratio premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj.

– Informacije koje imamo, još traje borba za njegov život i sprema se druga operacija. Ministar Čampara je bio na vanrednoj sjednici Vlade, a ono što se može reći će vam saopštiti i ministar MUP-a i komesar. Mi ćemo poduzeti sve da MUP može uspješno realizovati ovu akciju i u saradnji sa agencijama. Cijeli dan ćemo biti u kontaktu sa ministarstvima, agencijama a ono što su aktivnosti koje je vlada poduzela i do sada i na nabavci oružja. Aktivnosti su bile pokrenute i bez ovog događaja. Ovaj gnusni zločin je učinjen, stojimo na raspolaganju i sve ćemo uraditi da izvršioci budu izvedeni pred lice pravde. Ovo je gnusan čin, zato što policajci jutros nisu ni izašli iz auta, niti su upotrijebili oružje, niti su upozorili počinioci, odmah je dok je vozilo bilo u pokretu počeli su pucati na pripadnike policije. Učinit ćemo sve da se počinioci privedu i poduzimati aktivnost da se ovo više ne ponavlja. Ovo je udar na državu. Učinit ćemo sve da se počinioci privedu. Kada ubijete pripadnika policije koji je predstavnik države na terenu, to je preteško. Mi ćemo kada bude dan dženaze/sahrane proglasiti Dan žalosti. Nema potrebe da se uvodi vanredno stanje. Apelujem na grašane na smirenost i saradnju – kazao je Zolj.

Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova KS, osudio je ovaj gnusni događaj.

– Nadam se da će počinioci biti brzo privedeni. Porodicama nastradalih policijskih službenika želim reći da će MUP KS iznaći sva potrebna sredstva kako bi na bilo koji način ublažili njihovu broj. Napad na policijskog službenika je napad na državu. Zahvalan sam policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH koji su sve svoje resurse stavili na raspolaganje MUP-u. Ovo je nastavak kriminalnog pionašanja kriminalnih grupa. I ranije smo upozoravali da su te kriminalne grupe postale agresivnije i da ne prezaju ni od čega – kazao je Mulabdić.

Mevludin Halilović, policijski komesar Uprave policije MUP-KS kazao je između ostalog da su na raspolaganje dobili sve pripadnike policije, helikoptersku jedinicu…

– Sve snage Uprave policije su angažovane. Zajedničkim snagama ćemo doći do izvršilaca ovog krivičnog djela. Policajci su ogorčeni. Policajci su jutros napadnuti bez ikakvog povoda. To je najviši nivo zločina koji se može izvršiti. U tom dijelu je još veća težina jer je to nastavak napada na policiju jer smo se mi prvi na području Federacije počeli suprostavljati takvim napadima. Nastavlja se napad na policijske službenike jer samo izvršavaju svoje zadatke – kazao je on.

(Hayat/Foto: Hayat)