ZOLJ O NAPADU NA POLICAJCE: NISU NI IZAŠLI IZ VOZILA, A PUCALI SU NA NJIH

Jutros oko 4:50 u sarajevskom naselju Alipašino Polje C u blizini tržnog centra Bingo automafijaši su ubili jednog policajca, a teško ranili drugog koji su ih zatekli u krađi automobila.

Adem Zolj, premijer KS na vanrednoj press konferenciji kazao je da je održana vanredna sjednica Vlade KS. Kako je kazao neće biti uvedeno vanredno stanje, a građane moli za smirenost i pomoć.

– Mi ćemo poduzeti sve da se MUP može uspješno realizirati ovu akciju. Naravno, u saradnji sa svim agencijama da se dođe do počinioca ovog gnusnog zločina. Očekujemo solidarnost MUP-a RS-a i da se ozbiljno krene ka istrazi.

Bit ćemo u kontaktu sa svim agencijama, a ono što Vlada radi na nabavci oružja već do kraja godine će se realizirati – kazao je Zolj otkrivši policajci jutros nisu ni izašli iz auta niti su upotrijebili oružje niti su upozorili počinioce, dok je vozilo još bilo u kretanju oni su počeli pucati na policiju.

– Težak je svaki zločin, ali kada napadnete policiju to je atak na državu. Na dan dženaze proglasit ćemo dan žalosti – kazao je Zolj.

Vedran Mulabdić, ministar MUP-a KS osudio je ovaj gnusni događaj i smatra i vjeruje da će počinioci biti dovedeni što prije pred lice pravde.

– MUP KS će u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sredstava da na bilo koji način pokuša ublažiti bol porodice. Napad na policijskog službenika je napad na državu. Zahvaljujem se svim sigurnosnim i policijskim agencijama koji su po zaprimanju ove informacije sve svoje resurse stavili na raspolaganje MUP-u KS – kazao je Mulabdić.

Komesar MUP-a KS Mevludin Halilović kazao je na vanrednoj konferenciji povodom ubistva jednog pripadnika policije kako je ovo samo nastavak kriminalnih aktivnosti upućenih prema policiji.

– Ovo je nastavak kriminalnih aktivnosti. Upozoravali smo prošle godine Vladu da nam se osiguraju zaštitna sredstva i upozorili smo da su te kriminalne grupe postale opasnije i da ne prezaju od upotrebe sile prema pripadnicima policije – kazao je Halilović.

Dodao je kako MUP KS ima saradnju i s drugim policijskim agencijama kako bi se što prije pronašli počinioci.

– Kada je u pitanju ovaj događaj u toku su radnje na pronalaženju počinilaca i rasvjetljavanju događaja. U ovaj slučaj su uključeni FUP, SIPA, Granična policija, kao i snage drugih kantonalnih ministarstava, a stupili smo u kontakt i s policijom iz Istočnog Sarajeva i njihovim jedinicama za podršku.

Halilović je poručio kako će policija učiniit sve da se što prije pronađu oni koji su počinili ovaj zločin.

– Treba prevrnuti sve u okolini Sarajeva kako bi došli do počinilaca. Policajci su bez ikakvog povoda napadnuti, nisu čak uključili ni rotaciju, niti su upotrijebili oružje, ono je upotrijebljeno proptiv njih. To je još veća težina, jer smo se mi prvi na području FBiH počeli odupirati napadima na policiju. Upozoravali smo putem sindikata i medija da se nastavljaju napadi na policiju samo zato što obavljaju svoj posao – kaže Halilović.

Komesar Halilović je napomenuo kako se radilo o iskusnim policajcima.

– Ne radi se o mladim policajcima, već iskusnim službenicima s dvadesetak godina radnog staža. Sama činjenica da nisu bili u pokretu, već su se nalazili u automobilu govori o tome. Nema bojazni da će biti nekih represivnih aktivnosti, već ćemo u skladu sa zakonom nastojati riješiti ovaj slučaj – zaključio je Halilović.

Agencija PATRIA / TV SA