Znanstvenici otkrili nešto začuđujuće u Egipatskoj Velikoj piramidi

Znanstvenici su pronašli skrivenu prostoriju u Egipatskoj Velikoj piramidi Gize, prvom takvom otkriću od 19. stoljeća i vjerojatno će izazvati novi val interesa za faraone.

Otkrivena je “praznina” veličine zrakoplova u sredini Velike piramide Egipta, gdje je ležala tajna i netaknuta za 4500 godina, otkrili su znanstvenici u četvrtak.

Prostor je jedna od četiri šupljine, zajedno s kraljevskim i kraljničkim komorama i “Velikom galerijom”, za koju se zna da postoji unutar divovskog spomenika izgrađenog pod faraonom Khufuom iz antičkog Egipta.

“Velika je”, izjavio je suučesnik Mehdi Tayoubi iz projekta ScanPyramids, koji je od listopada 2015. istraživao Khufuovu piramidu s neinvazivnom tehnologijom pomoću subatomskih čestica.

“To je veličina aviona od 200 sjedala, u srcu piramide”, rekao je Tayoubi AFP- u o otkriću, objavljenom u znanstvenom časopisu Nature.

Nalazi se nad kompleksom Gize na periferiji Kaira, uz manje piramide za kraljeve Menkaure i Khafre i Veliku sfingu, Khufuova piramida je najstarija i jedina preživjela građevina među sedam čuda antičkog svijeta i jedna od najvećih građevina ikada podignuta na Zemlji.

Šupljina je prva velika struktura koja se nalazi unutar Velike piramide od 19. stoljeća, rekao je istraživački tim.

“Postojalo je mnogo teorija o postojanju tajnih komora unutar piramide”, rekao je Tayoubi. “Ali nitko nije predvidio ništa tako veliko.”

Točan oblik i veličina praznine je nejasna, njegova svrha i mogući sadržaj je tajna.

No, smatra se da je dugačka najmanje 30 metara i smještena iznad “Velike galerije” – nagnut hodnik skoro 50 m dug i 9 m visok, koji povezuje Khufuovu grobnicu u centru piramide do tunela koji vodi van.

Khufuova piramida je pljačkana davno prije nego što su ga posjetili moderni arheolozi, a niti jedna od relikvija ostaje u nekoj od poznatih komora.

Iz tog razloga, nova šupljina može biti “vrlo uzbudljiva”, rekla je Morishima, iako nije poznato sadrži li nešto.

Tim već skreće pozornost na novu tehnologiju za sljedeći korak – možda minijaturni robot koji može prolaziti kroz male rupice kako bi pregledao unutrašnjost praznine bez uznemiravanja bilo čega.

Otkriće, nazvano jednostavno “Big Void”, potvrđeno je pomoću tri različite tehnologije i tri nezavisne analize, potvrđujući njegovo postojanje s “visokim povjerenjem”, rekli su autori.

“Iako trenutačno nema podataka o ulozi ove praznine, ovi rezultati pokazuju kako moderna fizika čestica može rasvijetliti svjetsko arheološko nasljeđe”, pišu autori u Nature.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!