ZIMA ĆE BITI DUGA I SUHA: KADA SE OČEKUJE SNIJEG?

Ako se gledaju posljednje zime, snijeg se može očekivati i veoma kasno – u februaru ili martu

Miholjsko ljeto polako napušta region, ali hladnije vreme ne treba očekivati prije 20. novembra. Krajem meseca predviđa se manji snijeg na planinama, dok će prve pahulje u gradovima, prema prognozama, pasti sredinom decembra.

Prethodni vikend bio je posljednji ove godine sa temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusovih. Ali to ne znači da će zemlje u regionu odmah okovati hladni talas vazduha, prognoziraju meteorlozi.

– Zadržat će se suho i toplo vrijeme sa temperaturama u blagom padu sve do polovine mjeseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu. Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperature će biti prosječne za ovaj mjesec. Nešto hladnije vrijeme može se očekivati poslije 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni – ističe meteorolog Nedeljko Todorović za Blic.

KADA ĆE SNIJEG U GRADOVIMA?
– U višim predjelima očekuje se krajem novembra malo snijega, ali neće se dugo zadržati. S druge strane, u nižim predjelima, odnosno gradovima, prvi snijeg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snijega kakve se tada očekuju na planinama – kaže Todorović.

Kada je riječ o dugoročnoj prognozi za cijelu zimu, već su svjetski meteorolozi upozorili javnost da postoji 70 posto šansi da se na Pacifiku pojavi takozvani El Ninjo, koji donosi neuobičajeno visoke temperaturne fluktuacije i utiče na vremenske prilike u većem dijelu svijeta, pa i u Evropi.

Naime, kako upozoravaju meteorolozi, El Ninjo po pravilu donosi ekstremne temperature u Evropi i zbog toga, kako kažu, zima najverovatnije neće biti uobičajena, već suha i veoma duga.

Todorović, ipak, smatra da je još rano dugoročno prognozirati vremenske prilike tokom naredne zime.

– Ne postoje još čvrsti argumenti na osnovu kojih bi mogli da tvrdimo kakva nas zima očekuje. Ponekad se može nešto naslutiti u zavisnosti od toga koji se metod koristi, ali sad sve što bih rekao moglo bi da se promijeni u narednim mjesecima – objašnjava Todorović.

SNIJEG SVE KASNIJE POSLJEDNJIH GODINA
Ako se gledaju posljednje zime, snijeg se može očekivati i veoma kasno – u februaru ili martu.

– Recimo, imali smo prave mećave u februara 2012. i 2014. godine, kao i ove godine. Tako je, na primjer, 1. marta zabilježena čak i temperatura -25. Ali to ne znači da bi takva mogla da bude i ova zima, kaže eteorolog kompanije “Weather2Umbrella” Đorđe Đurić.