ŽELJKO PORUČIO ŽELJANI: ‘NE SAMO DA LAŽEŠ NEGO POTIČEŠ ŠOVINIZAM I ISLAMOFOBIJU’

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predbacio je hrvatskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Željani Zovko da “laže i potiče šovinizam” reagirajući tako na njen istup u raspravi na Odboru za vanjske poslove EP-a koji je u četvrtak razmatrao stanje u BiH u svjetlu oktobarskih izbora.

Odbor za vanjsku politiku EP-a raspravljao je u četvrtak u Bruxellesu o stanju u BiH, a zastupnica HDZ-a Željeana

Zovko je na toj raspravi ustvrdila da su se Turska i Islamska zajednica u BiH izravno umiješale u izborni proces u BiH pa je Komšić pobijedio Dragana Čovića upravo zahvaljujući takvim intervencijama.

– Treba istaknuti da je Turska odigrala najveću ulogu u odabiru drugog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Islamska zajednica BiH je dala instrukcije porodicama za koga trebaju glasovati – kazala je Zovko.

Komšić joj je  oštro odgovorio porukom da ne govori istinu te potiče mržnju.

– To je najobičnija laž i budalaština, nedostojna dužnosti zastupnika u Evropskom parlamentu. Osim toga, ovakva izjava ima sve karakteristike šovinizma i islamofobije – izjavio je Komšić.

Zovko je na Odboru za vanjske poslove zapravo ponovila teze koje su ranije plasirane iz HDZ-a BiH, a u toj stranci su ocijenili da je Komšićeva uvjerljiva pobjeda nad njihovim predsjednikom Čovićem zapravo rezultat činjenice da su vjernicima u džamijama davane upute kako glasati, odnosno kako rasporediti glasove da bi pobijedili i Komšić i kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prenosi Slobodna Bosna.

Iz Islamske zajednice oštro su reagirali na takve objede na njihov račun ističući da je riječ o zlonamjernoj kampanji.

– Ovo je nastavak zlonamjerne kampanje koju protiv Islamske zajednice vode neki centri u Hrvatskoj, ali i u BiH i kojom se ona optužuje za nešto za što nema nikakvih dokaza – kazao je Muhamed Jusić, glasnogovornik IZ u BiH.

Podsjećamo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović samo nekoliko dana prije izbora je u intervjuu za Večernji list izjavio kako jedan narod ne treba drugima birati predstavnike, a upravo takvu poruku pročitali su i svi imami u džamijama tokom hutbe, nekoliko dana pred izbore.

(Hayat/Foto: AA)