ZBOG POPLAVA MJERE OPREZA NA PODRUČJU BRČKOG

U Distriktu Brčko trenutno su na snazi mjere odbrane od poplava.

Prema izvještaju Odjela za javnu sigurnost, vodostaj rijeke Save 22. marta 2018. godine u 8 sati iznosio je 691 cm na mjernoj stanici Šamac. U Brčkom je na snazi Odluka o proglašenju redovnih mjera odbrane od poplava, dok se vanredne mjere proglašavaju kada Sava dostigne razinu od 700 cm, saopćeno je iz Vlade Distrikta Brčko.

Što se tiče gornjih tokova rijeka, na teritoriji Distrikta Brčko BiH (Brka i Tinja) trenutno nema problema s vodostajima. Stanje na klizištima se prati i nije bilo bitnih pomicanja tla ni ugrožavanja stambenih jedinica i infrastrukturnih objekata, izuzev odrona na lokaciji Tvornice vode na Plazuljama, navodi se u saopćenju.

U posljednjih nekoliko dana, na području Distrikta došlo je do plavljenja stambenih objekata na nekoliko lokacija i to: Burića Brdo, Kolobara, Rosulje i Srpska Varoš.

Poplavljena je pristupna cesta za 15 stambenih objekata u Goricama u zaseoku Tinjaši te cesta prema zaseoku Drenova u Marković Polju.

Obilaskom terena i praćenjem vodostaja rijeke Save uočeno je da dolazi do plavljenja poljoprivrednih parcela u mjesnoj zajednici Krepšić, gdje su na nekoliko kućanstava poplavljeni objekti za smještaj stoke.

Odjel za javnu sigurnost u saradnji s Odjelom za poljoprivredu, šumarstvo i vodnu privredu u stalnoj je komunikaciji s građanima i proveo je niz intervencija. Nadležne službe u stalnom su dežurstvu, obilaze teren, a u aktivnosti su uključene i nevladine organizacije.

Vlada Distrikta Brčko BiH zaključila je da svi odjeli trebaju biti u stanju pripravnosti te apelirala na građane u ugroženim područjima da poduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja materijalnih dobara, vrijednih stvari i stoke, stoji u saopćenju.

avaz.ba