Zašto nikad ne biste trebali guglati svoje simptome

Gotovo svaka osoba koja ima pristup internetu barem jednom se našla u situaciji da gugla simptome nekih bolesti. Kao posljedica toga najčešće se javlja panika jer rezultati pretrage simptoma najčešće završavaju sa zaključkom da imate neku neizlječivu bolest.

Upravo zbog varljivih dijagnoza koje većina postavlja sama sebi nakon guglanja simptoma, doktori preporučuju nekoliko savjeta, piše “N1“…

Nikad sami sebi ne postavljajte dijagnozu:

Može biti vrlo opasno postavljati dijagnozu na osnovu internet pretrage. Guglanje simptoma će vam uzeti puno vremena što će odgoditi vaš odlazak doktoru i pravovremenu pomoć.

Nemojte sami sebi propisivati lijekove

Jedna je stvar tražiti savjete za zdravu prehranu na internetu, a sasvim druga (često i opasna) primjena nekih sredstava za liječenje konkretnih bolesti.

Pretraga blogova

Samo zato što neko ima popularan blog to ne znači da znaju o čemu pišu. Osim toga prva stranica koju vam Google izbaci ne mora biti i najtačnija.

Otiđite doktoru

Jednostavno je, čitanje i informisanje na internetu samo će vas dodatno zabrinuti, ali vas neće izliječiti. Za konkretnu dijagnozu i liječenje morate otići doktoru.

Portal Svjetlo Dunjaluka