Zašto krokodili gutaju kamenje?

votinje jedu mnoge stvari koje ljudima deluju kao čudan obrok, a krokodili tu nisu izuzetak. Međutim, zbog čega baš kamenje?

Krokodili i nekoliko tipova ptica spadaju u životinje koje gutaju kamenje, navodi Paleontološki muzej Univerziteta Berkli. Kamen koji je progutan naziva se gastrolit. Konzumiranje kamenja je oblik geofagije i svi krokodili praktikuju ovo čudno ponašanje.

Pomoć u varenju

Krokodili ne gutaju kamenje zbog toga što im se sviđa ukus. Oni to čine zato što kamenje pomaže u osnovnom varenju. Kamenje u krokodilskom stomaku pomaže da se zdrobi i spljeska hrana. Gutanje kamenja je naročito koristno za krokodile koji jedu ceo plen, naročito životinje sa oklopima ili čvrstim kostima. Gastrolit može ostati u stomaku godinama.

Dodatna “težina”

Osim što čini da proces varenja teče nešto lakše, gutanje kamenja takođe može pomoći da se krokodil oseća teže i punije, tvrde neki naučnici. To može biti korisno za krokodile koji ne ulove dovoljno hrane.

Bolje plivačke veštine

Gutanje kamenja takođe možda unapređuje plivačke sposobnosti – što je definitivna prednost za ove vodene reptile. Kamenje u krokodilovom stomaku pomaže mu da ostane pod vodom. Ako ikada naiđete na krokodila koji razgleda kamenje na obali, znaćete šta planira da uradi.

Izvor:nationalgeographic.rs

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!