ZANIMLJIVE ČINJENICE O NAMA SAMIMA

Ukoliko ste znatiželjna osoba i volite otkrivati nove tajne i misterije, možete jednostavno početi sa samim sobom!

„Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem.“ (Et-Tin, 4)

Čovjek je uistinu jedno čudesno biće, a u kolikoj mjeri i na koje sve načine, doznajte u ovom članku!

Naše tijelo – kolonija virusa i bakterija

Znanstvenici su otkrili zanimljivu činjenicu koliko su virusi zapravo zastupljeni u našoj DNK. S obzirom da se virusi ne mogu reproducirati sami od sebe, oni ubacuju svoju DNK u stanice domaćina kako bi se razmnožavali. Ako se virus infiltrira u spermu ili jajne stanice, potomci mogu nositi DNK toga virusa, piše “Alternativa”.

To se događalo toliko često tijekom ljudske evolucije da je najmanje 9 % našega genoma zapravo virus! Što se tiče bakterija, tipična ljudska crijeva čak sadrže čak 100 trilijuna bakterijskih stanica, 10 puta više nego u cijelom tijelu. Zapravo su 99 % gena u crijevima bakterijski. Naime, crijeva su sterilna dok se ne rodimo, a u prvoj godini života se kulture bakterija i mikroba počinju nastanjivati u našim crijevima. Znanstvenici još uvijek ne znaju potpunu svrhu tih silnih bakterija osim da su nam korisne i potrebne u probavi hrane!

Mozak i „drugi mozak“

Ako niste znali, naš mozak sadrži oko 100 milijardi mikroskopskih stanica koje nazivamo neuroni. Kada god sanjamo, mislimo, krećemo se, kroz te neurone prolazi milijarde kemijskih i električnih signala što znači da je naš mozak u konstantnoj akciji. Neuroni kreiraju i šalju poruke mnogo više nego svi telefoni svijeta!

Jedan neuron samostalno stvara neznatnu količinu energije dok svi zajedno mogu generirati dovoljno električne energije za napajanje žarulje od 10 W! Znači, pravi mali proizvođači struje smo svakodnevno!

No, mozak nije jedini organ koji sadrži neurone. Naš želudac ih zapravo ima više nego mnoge životinje u mozgu! Ostali dijelovi tijela također imaju puno neurona, no želudac je specifičan po tome što može učinkovito misliti sam za sebe. To znači da možemo probavljati hranu bez razmišljanja o tome.

Sigurno ste primijetili kako vam koncentracija padne nakon obroka. To je zbog našeg drugog mozga koji nam uzima svu energiju za probavu. Također nam je svima poznat osjećaj nervoze u trbuhu jer je naš želudac prava mala živčana elektrana! Zato kada osjećamo da postajemo nervozni, duboko udahnimo i potpuno opustimo trbuh. To će nam pomoći da se i emocionalno smirimo.

Naš um

Ako često odlutate mislima, ne morate se zabrinjavati previše jer znanstvenici tvrde kako nam lutanje uma pomaže da budemo kreativniji i da bolje rješavamo probleme. Omogućava nam da se fokusiramo na jednostavne zadatke poput vožnje, jedenja, dok se u isto vrijeme možemo baviti višim ciljevima i mislima.

Također tvrde kako svi to činimo najmanje 30 % našeg vremena. Kada god bi skenirali nečiji mozak prilikom određene radnje, oko 30 % vremena bi mozak počeo uključivati i isključivati različite dijelove nasumično. To znači da nismo više fokusirani na određeni zadatak, već smo odlutali tko zna gdje!

No, sretna vijest je ta da ljudi čiji um luta više od prosječnih, bolje rješavaju svakodnevne probleme, kreativniji su i zbog toga uspješniji!

Još jedna zanimljivost u našem mozgu je dopamin. Novija istraživanja su pokazala kako dopamin uzrokuje „ponašanje traženja“, tj. stvara u nama osjećaj da nešto želimo i da to počnemo tražiti. U to ne spadaju samo fizičke potrebe, već apstraktni pojmovi kao što je jednostavna potraga za novim informacijama.

Zato se nemojte previše čuditi sve češćoj ovisnosti o internetu. Kada nešto tražimo i pronađemo, naš mozak to doživljava kao nagradu pa nas tjera da tražimo još više dok ne shvatimo da smo već pet sati „googlali“! Na neki način ste zbog dopamina i pročitali ovaj članak, pa naučili i nešto novo! Nikada kraju učenju i unaprjeđenju znanja!