“ZAISTA VI NE ZNATE U ČEMU JE BERIĆET.”

Dzabir.r.a prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, naredio oblizivanje prsta i posude nakon jela, i rekao:“Zaista vi ne znate u cemu je bericet. (Muslim)

U drugom rivajetu stoji: “Ako nekome od vas ispadne zalogaj hrane, neka ga uzme i odstrani eventualnu prasinu i neka ga pojede ne ostavljajuci ga sejtanu, i neka ne brise ruke maramicom prije nego sto prste oblize, jer uistinu on ne zna u kom dijelu hrane mu je bericet.”

U trecem rivajetu stoji: “Zaista sejtan prisustvuje svakom vasem poslu, pa cak i prilikom vaseg objedovanja, zato ako nekome od vas ispadne zalogaj hrane neka ga podigne i skoloni sa njega prasinu -ako je bila na njemu -i neka ga pojede i ne ostavlja sejtanu”

Enes,r.a.prenosi da je Allahov Poslanik,sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao: “Zaista je Allah dz.s.zadovoljan covjekom koji kada nesto pojede zahvali Allahu na tome, ili kada nesto od dozvoljenih pica popije,zahvali Allahu dz.s. na tome” (Muslim)

Pročitajte još:

Allah dž.š.kaže:”ono što vam Poslanik da to uzmite, a ono što vam zabrani ostavite.” (El-Hašr,7)

“On ne govori po hiru svome to je samo objava koja mu se objavljuje” (En-Nedžm,3-4)

“Reci:” Ako Allaha volite mene slijedite, i vas će Allah voljeti i grijehe vam oprostiti! “- a Allah prašta i milostiv je” (Ali ‘Imran,31)

“Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu” (El-Ahzab, 21)

“I tako mi Gospodara tvoga, oni neće biti pravi vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete, i dok se sasvim ne pokore.” (En-Nisa 65)

“A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u ALlaha i onaj svijet” (En-Nisa,59 )

“Onaj ko se pokorava Poslaniku pokorava se i Allahu”. (En- Nisa, 80)

“A ti zaista upućuješ na pravi put, na put Allahov” (Eš-Šura,52-53)

“Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno naređenju njegovu, da ih iskušenje kakvo ne stigne ili da ih patnja bolna ne snađe”.(En-Nur,63)

“I spominjite Allahove ajete i mudrost, koji se kazuju u domovima vašim”. (El -Ahzab,34)[/u]

Ebu Hurejre,r.a.prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao:”Ne pitajte me dok vam ja sam ne kazem. Zaista je one prije vas upropastilo njihovo prekomjerno zapitkivanje i razmimoilaženje sa njihovim poslanicima! Pa ako vam nešto zabranim, to ostavite,a ako vam nešto naredim uradite to koliko ste u mogućnosti.” (Muttefekun alejhi)

Ebu Hurejre,r.a. prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, rekao:”Svi moji sljedbenici će u Džennet osim onih koji ne htjednu”. Neko reče: “A ko neće, Allahov Poslaniče?” “Ko mi se bude pokoravao taj će ući u džennet, a ko mi se suprotstavi, taj neće ući”, odgovori on. (Buhari)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Leave a Reply

Your email address will not be published.