Zabranjen ulaz srpskim zvaničnicima na Kosovo, specijalne jedinice na granicama

Kosovske vlasti tvrde da je Vukosavljević imao odobrenje, ali da je izabrao da se vrati u Srbiju.

Istovremeno su na taj prijelaz, ali i na sjever Kosova upućene jake policijske snage.

Sva četiri visoka srbijanska državna funkcionera, u pokušaju da uđu na Kosovo, danas su bila zaustavljena na Jarinju. Zamjenik komandanta kosovske policije Besim Hoti potvrdio je da je ulazak zabranjen trojici funkcionera iz Srbije, među kojima je i Marko Đurić koji je zajedno sa Selakovićem trebalo danas da učestvuje na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, a koji je trebao biti organizovan u Prištini.

“Taj zadak su dobile interventne jedinice za region Sjever, koje sprovode operativni plan u vezi sa zabranom planiranog današnjeg dolaska srbijanskih zvaničnika na teritoriju Kosova”, rekao je Hoti, a prenosi Blic.rs.

Mada je Hoti to demantovao, portal Kossev je objavio da se na Jarinju nalaze pripadnici specijalne kosovske jedinice Rosu, kao i da ih predvodi njihov šef Arbneš Ajvazi. Koha ditore javlja da se blizu 200 pripadnika jedinice Rosu nalazi u sjevernom dijelu Mitrovice.

Kako su objavili i drugi mediji, primjetno je prisustvo jakih snaga kosovske policije, naoružanih dugim cijevima s fantomkama i nekoliko blindiranih vozila. Oni na raskrsnici kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontrolišu saobraćaj i putnike.

“Mnogo je policajaca, dvije policijske smjene su na putu, dostupna su i dodatna vozila graničnoj policiji Kosova, dok ovu operaciju predvodi potpukovnik Mentor Šabani”, javili su prištinski mediji pozivajući se na neimenovani izvor.

Danas je u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici trebalo da bude održan skup političkih predstavnika Srba na Kosovu, ali je on prolongiran zbog napete situacije na sjeveru Kosova.

Skup je simbolično bio zakazan za 12 sati i 44 minuta. U sali Mitrovičkog dvora su okupljeni gosti, uključujući predstavnike Srpske liste, kao i novinari, a ispred ima i građana.

Bez obzira na zabranu prištinskih vlasti, predsjednik Aleksandar Vučić najavio je dolazak Marka Đurića i Nikole Selakovića.