ZABRANE U KUĆAMA

Ibn Dzabir, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: “Pokrijte posudje sa hranom, zavezite mjesine sa vodom, zatvorite vrata i pogasite svjetiljke jer tada sejtan moze uci u mjesinu, otvoriri vrata ili otkriti posudu. A ako ne mozete nista drugo uciniti nego da preko posude stavite stap, stavite ga i spomenite Allahovo ime, jer i mis moze ukucanima zapaliti kucu!”(Muslim)

Ibn Omer,r.a. prenosi da je Allahov Poslanik,a.s.rekao:”Ne ostavljajte u kucama upaljenu vatru kada spavate.”

Ibn Mes’ud, r.a. prenosi da je Allahov Poslanik,a.s.rekao:”Ne pripada nama onaj ko se udara po obrazima, dere odjecu i narice kao u dzahilijetu!” (Muttefekun alejhi)

Ibn Omer .r.a.prenosi da je Allahov Poslanik.a.s. rekao:”Na Sudnjem Danu ce biti kaznjeni oni koji prave likove, reci ce im se:-Ozivite ono sto ste pravili!” (Muttefekun alejhi)

Aisa r.a. kazuje :”Pred povratak Allahovog Poslanika.a.s.sa jednog putovanja bila sam zastrla prozor zavjesom na kojoj su bile slike. Kada je to ugledao, lice Allahovog Poslaika,a.s.pocrveni-Aisa!Allah ce kazniti najtezom kaznom na Sudnjem danu one koji oponasaju Allahovo stvaranje! –rece mi.Zastor smo pocijepali i od njega napravili jedan ili dva jastuka.” (Muttefekun alejhi)

Ebu Talha r.a. prenosi da je Allahov Poslanik.a.s. rekao:”Meleki ne ulaze u kucu u kojoj se nalazi pas ili slika” (Muttefekun alejhi)

Ebu Hurejre .r.a. prenosi da je Allahov Poslanika.s.rekao:”Ko bude drzao psa, psim u svrhu cuvanja stoke i usjeva, svaki dan ce mu nagrada na dobra djela biti umanjivanja koliko brdo Uhud (Kirat) (Muttefekun alejhi)

U Muslimovoj predaji se jos kaze:” Ko bude posjedovao psa, osim psa za lov, ili za cuvanje stoke i usjeva, nagrada ce mu svaki dan biti umanjena za dva kirata.” (Muslim)

Ebu Hurejre.r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao:”Ako cujete nekoga da se u damiji raspituje za izgubljenu zivotinju recite mu:”Allah ti je ne vratio! Jer dzamije nisu zbog toga pravljene.” (Muslim)

Dzabir r.a.prenosi da je Allahov Poslanik.a.s.rekao: ”
Ko jede luk ili bijeli luk, neka se udalji od nas, ili neka napusti damiju.” U muslimovoj predaji se kaze:”Ko jede luk bijeli luk ili prasu, neka se ne priblizava damiji jer i meleki osjecaju neprijatnost od onoga od cega je ljudi osjecaju.” (Muttefekun alejhi)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Leave a Reply

Your email address will not be published.