VODOSTAJI RIJEKA U KRAJINI RASTU, POPLAVE U BIHAĆU, CAZINU, SANSKOM MOSTU…

Nove, obilnije padavine na području Cazina u protekla su 24 sata dovele do porasta vodostaja, a zabilježena su i ponovna izlijevanja vodotoka. Uglavnom su poplavljene poljoprivredne površine i lokalni putevi, a ugroženo je i nekoliko stambenih objekata.

Stanje je trenutno najgore u mjesnoj zajednici Stijena, odnosno naselju Vilenjača koje je u potpunoj izolaciji, javio je portal Cazin.net.

Glavna putna komunikacija prema Vilenjači je prekinuta budući da je vodostaj rijeke Horljave porastao skoro za metar u odnosu na juče.

Prema trenutno raspoloživim informacijama, potok Šturlava u Šturlićima prelio se na nekoliko mjesta zbog čega je voda došla čak i do kuća.

Teška situacija je i u naseljima Mutnik, Ćoralići, Kapići i Kličići.

Sava kod Gradiške poplavila poljoprivredno zemljište

Vodostaj rijeke Save još je u porastu. Na hidrološkoj stanici Gradiška prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 85 cm i jutros u 8.00 sati iznosio je 815 cm.

Šef Odsjeka civilne zaštite opštine Gradiška Slobodan Knežević izjavio je da se u narednih dan ili dva očekuje dalji rast vodostaja, koji je i uzvodno od Gradiške u konstantnom porastu, kao i njene pritoke Una, Kupa i Korana.

On kaže da su ekipe Civilne zaštite na terenu i prate situaciju, a za sada nema poplavljenih kuća, ali postoji opasnost izlivanja vode na magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica.

“Sava je zaplavila nebranjeno područje i poljoprivredno zemljište u blizini desetak kuća u selima Bistrica i Gašnica, gdje je voda došla do pomoćnih objekata u domaćinstvima. Na tom području voda je prišla blizu magistalnom puta Gradiška – Kozarska Dubica, tako da se može očekivati izlivanje vode i obustava saobraćaja”, dodao je Knežević.

Na hidrološkoj stanici Srbac Sava je također prešla kotu redovne odbrane od poplava za 66 cm i vodostaj je jutros iznosio 926 cm.

U naselju Bajinci kod Srpca ugroženo je oko desetak kuća, a već je poplavljeno nekoliko hiljada hekatara poljoprivrednog zemljišta, te crkva i groblje.

Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod dostignut je nivo od 730 cm pri kojem se proglašava mjere redovne odbrane od poplava, saopšteno je jutros iz  Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo.

U skladu sa odredbama Federalnog operativnog plana odbrane od poplava (FOP)  direktor Agencije donio je Rješenje o proglašenju početka redovne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina. Mjere redovne odbrane od poplava već se provode na poplavnom području odžačke Posavine.

Na vodomjernoj stanici Slavonski Šamac preostalo je 36 cm do dostizanja navedenog
nivoa. Shodno prognoziranim hidrometeorološkim prilikama na vodnom području rijeke Save u
Federaciji BiH, očekuje se dodatno povećanje vodostaja na ovom dijelu vodotoka.

Na srednjem i donjem dijelu toka rijeke Bosne bilježi se rast vodostaja. Na vodomjernim stanicama VS Kakanj i VS Modrac dostignut je nivo vodostaja pri kojem se vrši kontinuirano obavještavanje, dok je na ostalim stanicama trenutni nivo ispod te kote. U narednm danima očekuje se stabilizacija i opadanje vodostaja.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda RS-a pokazuju da je na hidrološkoj stanici Novi Grad nizvodno rijeka Una prešla kotu redovne odbrane od poplava za 19 cm i vodostaj je jutros iznosio 469 cm.

Na hidrološkoj stanici Prijedor rijeka Sana je prešla kotu redovne odbrane od poplava za sedam cm i vodostaj je 427 cm.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 sata u sjevernim i zapadnim dijelovim RS-a u toku je porast vodotoka na slivu Une, Sane, Vrbanje i Vrbasa, te se može očekivati njihov dalji rast.

crna-hronika.info