VELIKA IZLOŽBA NEOBJAVLJENIH FOTOGRAFIJA ZLOČINA U AHMIĆIMA

Nikad objavljene fotografije o zločinima u Ahmićima bit će prvi put prikazane 16. aprila, na 25. godišnjicu tog zločina, javlja agencija Patria.

Oko 170 fotografija zločina u Ahmićima, koje će biti prikazane u Osnovnoj školi Ahmići, fotografisao je 1993. godine Giles Penfound, koji je tada radio kao fotograf Britanske vojske.

Upravo u aprilu 1993. Penfound je došao u Vitez kako bi svojim aparatom ovjekovječio djelovanje britanskih snaga u sklopu tadašnjeg UNPROFOR-a. Dan poslije dolaska, prateći konvoj britanskih snaga ušao je u netom porušene Ahmiće. Ovo selo u općini Vitez upravo su bile napale snage HVO-a, a u masakru koji je uslijedio ubijeno je 116 civila, među kojima je bilo žena i djece.

Izložbu u Ahmićima organizira Centar za tranzicijsku pravdu SENSE. Urednik izložbe je poznati hrvatski novinar Mirko Klarin. Nakon Ahmića, izložba će navečer biti prikazana u Historijskom muzeju u Sarajevu, a odatle će se, u saradnji sa hrvatskom nevladinom organizacijom Documenta preseliti u Zagreb i Pulu, piše Patria.