‘UREZALE JOJ KRST NA LEĐIMA, MEĐU NOGE STAVLJALE TRNJE’: ZA ZVJERSKO MUČENJE BOLNIČARKE ARMIJE RBIH OSUĐENA RANKA TOMIĆ

Nastavljajući sa zvjerskim mučenjem i iživljavanjem, Kuburić je uzela nož i njime joj rasjekla donji dio uha. Ranka Tomić ju je potom odvela u dolinu udaljenu 70 metara od mjesta mučenja, gdje je tada maloletni V. Đ. iskopao grob, natjerao bolničarku da u njega legne i ubio je pucajući iz pištolja.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je na pet godina zatvora Ranku Tomić za ratni zločin počinjen 1992. godine u mjestu Radić, kod Bosanske Krupe zbog zlostavljanja 18-godišnje bolničarke Armije RBiH Karmen Kamenčić. Kako javlja Tanjug, osuđena je zbog ratnog zločina počinjenog nad ratnim zarobljenicima. Riječ je o prvostupanjskoj presudi na koju i Tužiteljstvo za ratne zločine i osuđena imaju pravo žalbe. Predmet protiv Tomićeve beogradski je sud preuzeo od Županijskog suda u Bihaću, a Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu 26. svibnja 2016. godine i preciziralo je 16. studenoga 2018. godine. Ranku Tomić, koja je navodno bila zapovjednica Fronta žena Petrovac, tereti se da je mučila, nečovječno postupala i sudjelovala u zločinu nad Kamenčić koja je ubijena hicem iz pištolja maloljetnog mještana. Ovaj je predmet poznat kao slučaj “Bosanska Krupa”, a za ovaj su zločin u BiH ranije osuđene na po četiri godine zatvora Bora Kuburić i Radmila Banjac. Prema pisanju medija, Kamenčić su natjerali da se skine u centru sela u nazočnosti mještana, dok su je optužene tukle, da gola puzi i da sama sebi iskopa grobnicu. U nju je pucao maloljetni mještanin, dok je ležala ozlijeđena u iskopanom grobu, javlja agencija Fena. Mediji u Srbiji iznose detalje brutalnog iživljavanja i mučenja maloljetne bh. bolničarke, kojoj su, prije nego što je natjerana da sebi iskopa grob, “među noge stavljali granje crnog trna”.

U jednom trenutku, osuđene Kuburić i Banjac su udarale Karmen štapovima sve dok se oni ne bi slomili, a zatim joj je Banjac nožem odsjekla kosu. Ona joj je prilikom toga urezala krst na glavi, a kasnije joj je nožem isto urezala i duž leđa, zbog čega je bolničarka obimno krvarila, piše Blic. Nastavljajući sa zvjerskim mučenjem i iživljavanjem, Kuburić je uzela nož i njime joj rasjekla donji dio uha. Ranka Tomić ju je potom odvela u dolinu udaljenu 70 metara od mjesta mučenja, gdje je tada maloletni V. Đ. iskopao grob, natjerao bolničarku da u njega legne i ubio je pucajući iz pištolja. Njeno tijelo je razmijenjeno 1992. i sahranjeno na bihaćkom groblju Humci, a V. Đ. nikada nije odgovarao za ovo djelo. Njeni je ostavili jer su mislili da je umrla Karmen Kamenčić pridružila se 1992. patriotima Sanskog Mosta, mještanima Vrhpolja i Hrustova, koji su pružali otpor neprijateljskoj vojci, a kasnije je s grupom saboraca stigla u Bihać. Kako je ispričala jedna od svjedoka, koja je takođe bila pripadnica Ključko-sanske čete kao i Karmen Kamenčić, dana kad je zarobljena krenuli su u izvidnicu. Međutim, u povratku su upali u zasjedu, a bolničarka Karmen je kod sebe imala samo sanitetsku opremu i nije bila naoružana. Na njih je otvorena vatra, a Karmen je ranjena, zbog čega su joj u pomoć pritekli saborci. Ipak, misleći da je preminula, ostavili su je u bojnom polju, a kada su se kasnije vratili po tijela svojih preminulih, njeno nisu pronašli. Ispostavilo se da je ona tada pala u ruke Ranke Tomić.

/Fena/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)