UPOSLENICI INSTITUCIJA BIH IZ RS-A ĆE 9. JANUARA IMATI PRAVO NA SLOBODAN DAN ZBOG “DRŽAVNOG PRAZNIKA”

Odluka Ustavnog suda BiH kojom je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a proglašeno neustavnim ne tangira uposlenike najvišeg organa izvršne vlasti, Vijeća ministara BiH, pa će 9. januara imati priliku da odmore kao da je “državni praznik”. Bar će im tako slobodan dan biti evidentiran.U Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH su nam objasnili da se na zaposlene u institucijama Bosne i Hercegovine primjenjuje Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH.

“Prema toj odluci se državnim praznikom, u smislu utvrđivanja prava na naknadu, smatraju praznici utvrđeni entitetskim zakonom prema mjestu prebivališta zaposlenog”, kazali su u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH za Klix.ba.

Odluka o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama BiH donesena je 2008. godine kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Nikola Špirić.

Odluka Ustavnog suda BiH o obilježavanju 9. januara kao Dana RS-a pokazala je svu nesposobnost državnog sistema da se odupre pokušajima narušavanja najvišeg pravnog akta države, odnosno Ustava BiH.

U brojnim državnim institucijama i prošle godine 9. januar bio je tretiran kao “državni praznik” iako ga je država proglasila neustavnim. Do danas niko nije krivično odgovarao zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o obilježavanju Dana RS-a.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe. Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je bivši član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

klix.ba