UKIDA SE POMJERANJE KAZALJKI NA SATU. TREBA LI BIH IZABRATI LJETNO ILI ZIMSKO VRIJEME?

EVROPLJANJIMA JE DOSTA ZIMSKOG I LJETNJEG RAČUNANJA VREMENA ŠRO SU POKAZALI I REZULTATI ANKETE EUROPSKE KOMISIJE OBAJAVLJENI OVE SEDMICE U KOJOJ SU EVROPLJANI GLASALI ŽELE LI UKINUTI POMICANJE SATOVA NA PROLJEĆE I JESEN.
U anketi je uzelo učešća rekordnih 4,6 miliona ljudi, a preko 80 posto njih glasalo je za ukidanje pomicanja sata.

Većina želi ljetno računanje

Većina od 80 posto Europljana glasala je i za to da sat ostane na ljetnom računanju vremena. Predsjednik Evropske Komisije Jean Claude Juncker uvjeren je da će EU prijeći na ljetno računanje vremena i dodao kako će to predložiti Komisiji. Poručio je kako nema smisla pitati ljude što žele i što misle o nekom pitanju, a potom ignorirati njihovo stajalište.

“Ljudi to žele, mi ćemo to napraviti”, zaključio je Juncker.

A BiH?

Podsjetimo kako je u ranije, u februaru ove godine, iz Instituta za metrologiju BiH potvrđeno za Nezavisne novine, ukoliko Evropska unija donese odluku o ukidanju računanja zimskog i ljetnog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU. Dodali su tada da je Institut za mjeriteljstvo BiH prema Zakonu o mjeriteljstvu BiH nadležan za realizaciju osnovnih SI jedinica, pa tako i za jedinicu vremena, odnosno službenog vremena u BiH, gdje vrijedi srednjoevropsko vrijeme.

Kada je u pitanju EU, dalji potezi su na Europskoj komisiji

.6yka.com