Učenica sam srednje škole. Počinila sam blud sa svojim profesorom i ostala trudna. Prolazim kroz tešku traumu i ne znam šta da radim?

Pitanje: Učenica sam srednje škole. Počinila sam blud sa svojim profesorom i ostala trudna. Prolazim kroz tešku traumu i ne znam šta da radim?

Odgovor: Počinila si veliki grijeh čije ćeš negativne posljedice osjećati cijeloga života, a ako se iskreno nepokaješ očekuje te džehennemska kazna, prženje u užarenoj vatri i pijenje gnoja koji će curiti iz spolnih organa onih koji su, kao ti, nemoral činili. Međutim, sve dok ti duša ne počne izlaziti, imaš šansu da se pokaješ, a ako pokajanje bude iskreno, iz dna duše i bude djelom potvrđeno,(dakle ako pokajanje bude ispunjavalo uslove) imaš šansu da ti Uzvišeni Allah oprosti. On kaže:“Reci: ‘O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah je taj koji, uistinu, sve grijehe prašta (ako hoće). On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.‘” (“Ez-Zumer”, 53)

Posebno bih ti skrenuo pažnju da te počinjeni grijeh (blud) ne odvede u još veći, a to je ubistvo djeteta koje nosiš, bilo abortusom ili na neki drugi način. Preporučio bih ti da se u cilju smanjivanja ovodunjalučkih posljedica tvoga grijeha udaš se za osobu s kojom si nemoral počinila. Želim da naglasim da za traume koje preživljavaš, kako ti, tako i neki tvoji vršnjaci i vršnjakinje, po meni glavnu odgovornost snose oni koji nemoral propagiraju, a to su, prije svega, televizija, a zatim i ostali mediji. Veliki procenat prosvjetnog kadra djeluje u tom pravcu, riječ ima ili djelom, kao što je, nažalost, uradio tvoj profesor. Naša stvarnost je sumorna, zato pozivam svjesne ljude da danonoćno rade na promociji morala. U našem društvu ima moralnih ljudi i njihov glas mora se glasnije čuti.

doc. dr. Šukri H. Ramić , dekan Islamske pedagoške akademije u Zenici i član Rijaseta islamske zajednice u BiH

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!