U EVROPU STIŽE LEDENI ARKTIČKI TALAS: SPREMITE SE NA NAJGORE

Dok se na Balkanu vrijeme menja praktično iz sata u sata i varira od sunca do snijega, zapadnije od nas živa u termometru isključivo pada.

Ove nedjelje neće se ni zaustaviti, pa se očekuju niske temperature, jako hladno vrijeme i snijeg. U Evropi na udaru je Velika Britanija gde će hladan arktički vjetar donijeti oko deset centimetara snijega i temperature minus 11, piše Daily Mail.

Snijeg je već uveliko pao u Britaniji, ali narednih dana padaće bez prestanka, pokazuju prognoze. Ledni dani očekuju i Ameriku. Kako piše CNN, škole u Minesoti se zatvaraju, guverner Ilinoisa upozorava građane na hipotermiju, a stotine letova u Denveru je otkazano.

Američki mediji navodi da se ‘čak i donji dijelovi zemlje gde je inače hladno spremaju za najgore’ . Tokom ove nedjelje čak 220 miliona stanovnika SAD, odnosno 75 posto stanovnika te zemlje, smrzavaće se na temperaturama ispod nule. Hladnoća u SAD već je odnijela pet života.

-Svi oni koji imaju 25 godina ili manje, nikada nisu osjetili ovakvu hladnoću – rekao je za CNN meterolog Tom Sater objašnjavajući koliko dugo temperature u SAD nisu bile ovako niske.

U prilikog tome svjedoče i fotografije iz Chicaga, gdje je rijeka gotovo u potpunosti zaleđena.

Pogledajte video sa Twittera OVDJE.

U nekoliko američkih država spreman je i plan pripravnosti u hitnim slučajevima.

(Hayat / Foto: