TU STOJI PREDSJEDAVAJUĆI: IZETBEGOVIĆ POKAZAO RUKOM ČOVIĆU DA SE MAKNE OD GOVORNICE

Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća sastao se danas u sarajevu sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjedavajućim Bakirom Izetbegovićem, Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Na konferenciji za medije ponovo su izbile varnice između Izetbegovića i Čovića, a u vezi s građenjem Pelješkog mosta, odnosno pitanja razgraničavanja i pristupa Bosne i hercegovine otvorenom moru.

  • Ja sam zamolio gospodina Tuska da nam pomogne da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za izgradnju Pelješkog mosta, ono koje će zadovoljiti hrvatske interese i htijenja, ali i bosanska prava po UNCLOS-u. Ništa ni više ni manje od toga – izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

S druge strane, Čović ne bi da se o ovome razgovara sa evropskim zvaničnicima.

  • Pitanje Pelješkog mosta je pitanje Hrvatske, a ne pitanje BiH. Ja bih zamolio da ta pitanja ne stavljamo na dnevni red kad nam dolaze prijatelji jer time ne pomažemo sebi, niti izgradnji tog projekta. Pelješki most je od interesa za BiH i mi ga kao takvog podržavamo – izjavio je Čović.

 

Dok je Čović govorio, iza njegovih leđa stajao je Izetbegović. Kada je završio govor, Izetbegović je prišao Čoviću i gestikulirajući zatražio da se pomjeri kako bi on kao predsjedavajući Predsjedništva BiH stao za govornicu. Izetbegović ga je prvo potapšao po leđima, pokazao rukom da se odmakne od govornice, a potom, koliko se moglo čuti rekao: “… da ga ispratim dok govori”. Čović je to, pomalo nevoljko dodirujući nos rukom, učinio i stao iza Izetbegovića, dok je Ivanić “krajičkom oka” samo posmatrao i blago se osmjehivao.

Detalj su zabilježile kamere, a možete ga pogledati na ovom linku, na N1.