TRAŽE POSAO, A BOGA MOLE DA GA NE NAĐU: PLAĆA JE 900 EURA, A KADA SU IZ FIRME ZVALI KANDIDATE DA U 6 DOĐU NA POSAO, VEĆINA REKLA DA IM JE TO RANO

Fabrici potrebno 60 radnika. Prosječna plata – 900 eura. Svi zaposleni su prijavljeni i uredno im se plaćaju svi porezi i doprinosi…

Kada bi se ovakav oglas pojavio, vjerovatno bi većina pomislila da je riječ o nekoj firmi iz inostranstva. Ali, riječ je o “Brodogradilištu Kladovo”, koje od 2009. godine posluje kao deo holandske kompanije “Gebr de Jonge”, pišu Večernje novosti.-

– U “Brodogradilištu” je uposleno 384 radnika, od kojih su 170 državljani Rumunije – kaže Milenko Lepović, direktor ove firme. 

– Stalno je otvoren oglas za prijem još 60 radnika – varilaca i brodomontera. Međutim, radnika nema, pa smo prinuđeni da se snalazimo, u saradnji sa sličnim kompanijama.Sagovornik kaže da u ovoj kladovskoj firmi čistačica mjesečno zarađuje oko 40.000 srbijanskih dinara, dok prosječna bruto plata iznosi blizu 900 eura. Uprkos tome, radnika – nema.

– Ove godine, ugovorili smo proizvodnju i isporuku 12 tankera. Ali, da imamo dovoljno kvalifikovanih radnika, mogli bismo odmah da potpišemo ugovore za još 10 takvih brodova, jer nam proizvodni kapaciteti to u potpunosti omogućavaju – govori on.

Kada zbog potrebe posla moraju hitno da obezbjede dodatnu radnu snagu, objašnjava sagovornik, u pomoć pozivaju druga brodogradilišta.

– Donedavno je u kladovskom “Brodogradilištu” radilo 34 radnika iz Indonezije. Sada se posao ponovo nagomilao, pa ovih dana očekujemo da nam u pomoć pritekne još 22 radnika iz Turske. Kako bi se posao obavio na vrijeme, ova firma je prinuđena da dio poslova da i drugim brodogradilištima u Srbiji – dodaje on.

– Pazite, ko god izrazi želju da radi ovde, mi ga primamo – objašnjava direktor “Brodogradilišta”. 

– Ali, ovaj posao nije za svakoga. Posao jeste težak, jer se radi u tri smjene, 365 dana u godini – zaključuje direktor.

Za sad se snalaze “uvozom” radnika iz Turske i Indonezije, ali Lepović se nada da će ugovor koji su potpisali sa Tehničkom školom u Kladovu o dualnom obrazovanju, ipak, pomoći ovoj firmi da u skorije vrijeme dobije toliko potreban broj radnika.

– Fale nam varioci, ali vi jednog takvog radnika možete, ako prione na rad u našoj firmi, za taj posao da osposobite za nekoliko mjeseci. Veći je problem sa brodomonterima, jer se jedan dobar radnik ove struke “kali” najmanje pet godina – ističe direktor.

U “Brodogradilištu” su zato angažovani radnici iz Rumunije. Svakoga dana, oni pređu Dunav i iz svoje zemlje, članice Evropske unije, dolaze na posao u Kladovo.

Nedavno je firma raspisala oglas za prijem radnika, a kada su dobili spisak zainteresovanih za posao, počeli su da pozivaju one koji su se prijavili na konkurs.

– Nevjerovatno, ali istinito – u čudu je Lepović.

– Kada smo većini zainteresovanih kazali da očekujemo da se sutradan u šest sati ujutru jave na posao, većina je odgovorila da im je “previše rano da ustanu u to vrijeme”.

(Hayat/Foto: YouTube)