SVAKO ZLO ZA NEKO DOBRO: TURSKA JE ZBOG PADA LIRE PONOVNO POSTALA TURISTIČKA MEKA

Snažan pad vrijednosti turske valute donio je i neke, barem privremene, pozitivne efekte poput oporavka turizma i rasta luksuznog šopinga. Trgovački centri u Istanbulu, u kojima se nalaze trgovine luksuznih evropskih brendova, ovih dana su preplavljeni kupcima. Prema izjavama jednog od direktora tih centara, u odnosu na prošlu godinu broj turista je skočio za 30 posto, a kupci iz brojnih zemlaja u redovima čekaju otvaranje trgovina Louis Vuittona, Hermesa, Chanela i drugih.

Prije nego što proizvođači uspiju korigirati cijene, luksuzne ženske torbice i slična roba mogu se u Istanbulu kupiti i za 25 posto manju cijenu nego što bi trebalo platiti u nekom evropskom centru ili kupovino preko interneta. Nastavi li turska lira svoj pad, luksuz u Istanbulu mogao bi postati još jeftiniji, no porijeklo kupaca jasno pokazuje kakve stvarne efekte valutna kriza ima na Tursku: kupci su gotovo isključivo stranci.

Drugi sektor koji bilježi pozitivne efekte od pada vrijednosti lire je turizam. BBC prenosi podatke britanske turističke agencije Thomas Cook, u kojoj kažu da im je broj rezervacija za odmor u Turskoj porastao za čak 63 posto. Avioni Thomasa Cooka sada za popularnu tursku destinaciju Antalyu iz Velike Britanije lete 57 puta sedmično u usporedbi s 41 letom prema španjolskoj Palma de Mallorci, donedavno destinaciji s najvećim brojem letova iz Britanije za tu kompaniju.

Njemačka agencija TUI, jedan od najvećih svjetskih turističkih operatera, još prije nekoliko sedmica objavila je da se Turska vratila među tri najpoželjnije ljetne destinacije za evropske turiste te se na vrhu pridružila Grčkoj i Španiji. Glasnogovornici agencije tada su izjavljivali da se ‘svakako može vidjeti porast rezervacija za Tursku, a s padom vrijednosti valute može se pretpostaviti da je interes u međuvremenu još i porastao’.

Turski predsjednik Erdoğan još je sredinom avgusta pozvao turske građane na dodatnu dobrodošlicu inozemnim gostima koji u ovom kriznom razdoblju u Tursku donose cijenjenu stranu valutu, piše Slobodna Bosna.

-Vi ste već vrlo dobri domaćini, ali nastavite tako i proširite svoje gostoprimstvo. Jer u trenucima kad neki ljudi odnose dolare izvan zemlje, oni ih donose nazad – kazao je Erdoğan. Dostupni podaci turskog ministarstva kulture i turizma pokazuju i vrlo konkretan skok. U prvih sedam mjeseci ove godine Tursku je posjetilo 21,6 miliona stranih turista, što je za čak 25 posto više nego u istom razdoblju 2017.

Ukupno je u Turskoj lani boravilo 32,4 miliona turista, 28 posto više nego u 2016., kad je turski turizam imao snažan pad zbog rasta opasnosti od terorizma i političkih nemira. Najbrojniji inozemni turisti u Turskoj lani i ove godine su Rusi te čine oko 15 posto gostiju. Od zapadnoevropskih država najčešće borave Nijemci i Britanci, s time da Nijemci čine desetinu turista, a Britanci upola manji udio.

Prema dostupnim podacima, turistički prihodi Turske godišnje se kreću između 20 i 22 milijarde dolara. Veći interes za ljetovanjem u Turskoj trebao bi povećati te prihode na najmanje 30 milijardi dolara. Pad lire pogurao je tusrki izvoz koji je u julu porastao za 11 posto, dok je uvoz pao za 7poso. Podaci pokazuju kako je izvoz Turske u julu iznosio 14 milijardi 77 miliona dolara.

Izvoz Turske u periodu januar-juli u poređenju s istim periodom prošle godine povećan je za sedam posto i iznosio je 96 milijardi 272 miliona dolara, a prema predviđanjima ekonomista izvoz Turske će ove godine biti rekordan i premašit će 200 milijardi dolara.

(Hayat/Foto: Ilustracija)