SUSRET SA VOLJENOM OSOBOM

Jedan od znakova iskrene ljubavi jeste i to da onaj koji voli ne može biti u potpunosti sretan osim kada je u društvu voljene osobe. Ukoliko je odvojen od nje, njegovu dusu nastanjuje nemir.

”Ja živim sretnim životom, ali samo pokraj tebe moja će sreća biti potpuna.”

”Sramota je, moja draga, što si ti otišla a ja sam tu prisutan.”

Drugi veli:

”Ko se veseli samo nadolazečem bajramu, ja ne vjerujem da je on uopće sretan.

Moja bi sreća bila potpuna samo da su moji voljeni tu kraj mene.”

Kad bi onoga ko voli neprestalno zapitkivali: ”Šta bi volio”?, on bi odgovorio: ”Da se susretnem sa voljenom.”

”Kada bi ušao u vrt koji je rosa umila ili u bašču obasjanu suncem jutarnjim, miris i ljepota cvijeća u meni bi želju probudili, a ti bi bila ta želja za kojom bi žudio.”

Džunejd prenosi da je čuo Sejjda kako veli: ”Čežnja za Gospodarom najveći je stepen koji pobožnjak može postići ukoliko bude u stanju da ga ostvari. A kada dostigne taj stepen, zaboravit će sve što ga odvraća od Onoga za Kim čezne.” Prenosi se da je Allah, dž.š., objavio Davudu, a.s.: ”Reci sinovima Israilovim: ”Zašto dajete prednost nekom drugom mimo Mene, a Ja toliko čeznem za vama? Kakva je to nezainteresovanost? Kad bi znali oni koji se od Mene okreću kako ih samo Ja očekujem,  i kako sam milostiv prema njima i koliko bih volio da se ostave grijeha, umrlibi od čežnje prema Meni i u ljubavi prema Meni zaboravili bi sve ostalo. Ovo je ono što želim onima što se od mene okreću, pa kako je tek s onim koji su Mi se potpuno predali?”

Džunejd je upitan: ”Zbog čega onaj koji voli plače kada se susretne sa voljenom osobom?”, pa je odgovorio: ”To je od silne sreće i ljubavi i velike čežnje prema njoj.” Zatim je rekao: ”Čuo sam da su se dva brata nakon što su dugo bili razdvojeni zagrlili, pa jedan od njih reče: ‘O velike li čežnje za tobom!’, a drugi reče: ‘O velike li ljubavi prema tebi.”’

Sin jedne starice bio je na putu pa kada se vratio, njena je porodica ispoljila veliku sreću i veselje, a starica zaplakala. UkuĆani je upitaše: ”Zbog čega sada plačeš”, a ona im odgovori: ”Dolazak ovog mladića podsjetio me je na dan kada čemo se susresti sa Allahom, dž.š..”

Jedan od onih koji su iskreno voljeli Allaha, dž.š., veli: ”Srca onih koji čeznu obasjana su Allahovim, dž.š., svjetlom. Kada se njihova čežnja ustalasa, obasja prostor između nebesa i Zemlje. Allah, dž.š., pokaže ih Svojim melecima i kaže: ‘Ovo su oni koji čeznu za susretom sa Mnom. Uzimam vas za svjedoke da Ja još više čeznem za njima.”’

Izvor: “Uvođenje zaljubljenih u vrt ljubavi”, str: /463-464/, -Ibn Kajjim El-Džewzijje
Priredio: Adnan E. Čolo