SUŠENJE VEŠA NA RADIJATORU: NI SLUČAJNO!

Mnogi u hladnim danima nemaju drugog izbora nego da veš suše unutar svoja četiri zida, na radijatorima ili za to predviđenim stalcima. Ali, ova navika mogla bi vas koštati zdravlja kad su u pitanju problemi u vezi sa disajnim sistemom.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mackintosh ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje veša u stanovima odgovorno za čak 30% te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je velik nivo vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tle za grinje i povećanu koncentraciju plijesni.

Ukupno 87% domaćinstava Glazgovu, u kojem je studija sprovedena, suši veš u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povećava nivo vlage u domu za 30% onih dana kada se veš suši, odnosno za 15% za vrijeme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolovani domovi prave klopke za vlagu.

Plijesni izazivaju bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme

Udisanje spora plijesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reaguje na spore kad ih identifikuje u gornjim disajnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije plijesnima uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

(magazin.hr