SUĐENJE DUDAKOVIĆU: CILJ AKCIJE “SANA 95” NIJE BIO UBIJANJE SRBA, NEGO OSLOBAĐANJE TERITORIJA OD VOJSKE RS

Advokat Asim Crnalić iznio je danas u Sudu BiH uvodne riječi odbrane Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, kojem se, zajedno sa još 15 drugih pripadnika 5. korpusa Armije RBiH i pridruženih pripadnika 7. korpusa i MUP-a RBiH, sudi u ovoj pravosudnoj instituciji.

Oni se, prema navodima Tužilaštva, terete za zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, tokom i nakon operacije “Sana ‘95”.

Branilac se osvrnuo na završne riječi optužbe koje su iznesene na prethodnom pretresu, te kazao kako je to uvodno izlaganje ostavilo “očigledan utisak na Sud, optužene, odbrane i sredstva javnog informisanaja”.

– Zadatak odbrane je da minimalno nautralizira proces. Ono što je naznačeno u optužbi zastrašujuće zvuči. Zločini koji se mom branjeniku stavljaju na teret izazivaju zebnju. Tvrdnja Tužilaštva za kontekst zbivanja je da je Peti korpus, zajedno sa dijelom Sedmog korpusa i MUP-a BiH, bio u sukobu sa Vojskom RS-a. To je naznačeno u optužnici, ali nije tačno. Nije VRS bio u sukobu sa Petim korpusom, nego sa Armijom RBiH, u čijem sastavu je bio i Peti korpus – kazao je Crnalić dodavši kako je to trebalo biti naznačeno u optužnici.

Naglasio je kako će odbrana dokazati da nisu tačne tvrdnje Tužilaštva da je Peti korpus, sa pridodatim snagama, imao cilj očistiti srpsko stanovništvo u četiri općine, na način “da ubije svakog Srbina kojeg nađe”, te da su te tvrdnje pretenciozne i neistinite.

– Ako iz konteksta izvučete bitan sadržaj, nećete dobiti istinu. Armija RBiH je oslobodila teritoriju na području općina koje su naznačene. Cilj nije bio ubijanje Srba, već pobijediti srpsku vojsku koja je zauzela to područje i osloboditi ga. Sudu ćemo pokazati da su, osim vojnih jedinica VRS-a, u ovom sukobu sudjelovali i vojnici, odnosno policija SR Jugoslavije. Gdje god postoji vojska druge države, tu se radi o ratu – istakao je Crnalić.

Dodao je kako je Peti korpus bio suprostavljen snagama četiri korpusa srpske vojske, uključujući specijalnu jedinicu SR Jugoslavije, i to u okviru akcije “Pauk”.

– Osim navoda da je cilj akcije “Sana ‘95” bio ubijanje civilnog stanovništva, Tužilaštvo nema nijedan dokaz da je to bio plan akcije “Sana ‘95”. Odbrana će dokazati da država BiH nikada nije planirala ubijati Srbe na ovom području preko Petog korpusa u akciji “Sana ‘95”, kao ni jedna druga organizacija na području države – kazao je branilac.

Naveo je kako svako ratovanje ima popratne efekte.

– Teza Tužilaštva je da nijedan Srbin nije ostao na ove četiri općine. Na području općine Bosanski Petrovac oni i dalje žive. Ako su ih pobile snage Petog korpusa, kako je to moguće? Nadam se da će svjedoci govoriti istinu i da će istina biti u prilogu mog branjenika – rekao je.

Branioci ostalih optuženih u ovom predmetu iskoristili su svoje zakonsko pravo da u ovom dijelu postupka ne iznose uvodne riječi.

Izvor: Faktor.ba