Strogov: Mora postojati razlog da se nekom od Noćnih vukova zabrani ulazak u BiH

“Ali za to mora da postoji jak razlog”, naveo je Strogov ističući da su začuđeni politički obojenom situacijom u vezi s njihovim boravkom u BiH te kako se to pokazuje u medijima.

Navodi da cilj njihovog boravka u RS nije sastanak s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, već obilazak pravoslavnih hramova.

U Banjoj Luci će kaže, biti do sutra, a njihova poruka je širenje duhovne veze među “pravoslavnim zemljama”.

Kaže da dolaze već deset godina na ove prostore i svake godine su boravili u Banjoj Luci, s ciljem povezivanje kultura, te da su s njima uvijek i ljudi koji nisu motociklisti te pravoslavni sveštenik.

Dvadesetak pripadnika Moto-kluba Noćni vukovi iz Rusije su u Banjoj Luci posjetili pravoslavni Hram Hrista Spasitelja, a zatim spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom, koji je otkriven 2014.godine. Sutra idu u pravoslavni hram u Ritešiću kod Doboja, a zatimse vraćaju u Srbiju.

Oni su sinoć ušli u BiH na Pavlovića mostu, a tvrde da obilaskom manastira u RS šire, kako kažu, srpsko-rusko prijateljstvo.

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”, a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima RS-a.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je, 9. januara, na Dan RS-a, ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba Noćni vukovi iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldostanova.