STRAŠNE PORUKE: KAD BUDE ZASTUPAO GRAĐANE BIH, KOMŠIĆ NEK SLOBODNO ZAOBIĐE PODRUČJE SREDNJE BOSNE

“Iza sedam gora i sedam mora, iza sedam rijeka i sedam planina, iza sedam dolina i sedam kotlina i još sedam jezera i sedam pustinja, sedam šuma i prašuma, sedam bunara i sedam vulkana, na jednoj strašnoj i kršnoj planini snijegom okovanoj, u jednoj mračnoj i dubokoj pećini živjela jedna velika zeleno-plava aždaha. Jednog dana probudi se, izađe iz pećine i kaže:

Nakon što su novoizabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića proglasili nepoželjnim načelnici hercegovačkih opština Grude, Čapljina i Posušje, potom Čitluka i Livna, isto je uradilo i 11 opština iz srednje Bosne, navodeći da nema njihovu podršku.

U zajedničkom pismu predsjednici opština Dobretići, Kreševo, Vitez, Kiseljak, Busovača, Fojnica, Novi Travnik, Travnik, Gornji Vakuf – Uskoplje, Bugojno i Jajce naveli su da Komšić nije dobrodošao u mjesta gdje žive Hrvati jer je podršku dobio u bošnjačkim mjestima po opštinama srednje Bosne.

“Budući da je Komšić u svom prvom obraćanju nakon protivustavne i nezakonite pobjede za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, nama, Hrvatima u srednjoj Bosni poslao posebnu poruku i posvetio nekoliko minuta svog govora, i mi njemu posvećujemo ovo pismo i javno dajemo do znanja da na prostore srednje Bosne, gdje žive Hrvati nije dobrodošao, ukoliko on uopšte zna gdje žive Hrvati u srednjoj Bosni jer je podršku dobio u bošnjačkim mjestima po našim opštinama”, navedeno je u pismu.

U pismu se ističe kako je “Srednjobosanski kanton mješoviti kanton, jedan od rijetkih u Federaciji BiH, i da je hrvatski narod na izborima dao podršku Draganu Čoviću, i to više od 90 odsto u svim opštinama tog kantona, te da u sukladu sa tim Komšić nema što tražiti na toj teritoriji”.

“Komšić je osoba koja je već prethodno u dva mandata uzurpirala pravo Hrvatima da izaberu svog člana u Predsjedništvo BiH, i nije mu bilo dosta, pa je ponovno iskoristio anomalije ustavnog uređenja zemlje.

Ovim putem jasno mu poručujemo kako BiH nije građanska zemlja, već zemlja tri konstitutivna naroda i građana. Kad bude zastupao građane BiH, Komšić nek slobodno zaobiđe područje srednje Bosne, gdje žive Hrvati jer je na tom području persona non grata”, naveli su u pismu.
Kako ovu konstrukciju (iznad) okarakterisati? Šta je pisac htio reći? Koga to treba zastupati član Predsjedništva BiH, nego građane BiH? Da nije možda građane Hrvatske ili Srbije?
Pismo su potpisali načelnici opština Dobretići – Ivo Čakarić, Kreševo – Renato Pejak, Vitez – Tomislav Bošnjak Matić i Kiseljak – Mladen Mišurić-Ramljak – prenosio source.

Pismo su potpisali predsjedavajući opštinskih vijeća Dobretići – Marko Idžanović, Busovača – Josip Mravak, Fojnica – Branko Stanić, Novi Travnik – Fabo Stanić, Travnik – Vlatka Lukić, Gornji Vaku/Uskoplje – Goran Batinić, Bugojno – Igor Vrljić i Jajce – Ivo Šimunović.

Zbog izbora Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH juče je u Mostaru održana protestna šetnja tokom koje su okupljeni nosili hrvatske zastave i transparente na kojima je na engleskom pisalo “Nisi moj predsjednik” /Not my president/ i “Počivaj u miru demokratijo u BiH” /R.I.P. democracy BiH/.

bosniaks.info