STATUSOM NA DRUŠTVENOJ MREŽI EDIN DŽEKO RASPLAKAO MNOGE

Edin Džeko je ovom fotografijom i statusom pobrao brojne simpatije, ali i rastužio mnoge svoje pratioce na društvenim mrežama.

Podsjetimo, prije 39 godina KK Bosna osvojio trofej prvaka Evrope u košarci, a na isti dan 1992. godine, počela je najduža opsada jednog grada poslije Drugog svjetskog rata – opsada Sarajeva. U noći sa 4. na 5. april 1992. godine barikade su osvanule na međunarodnom aerodromu Sarajevo, a uskoro i na Grbavici.

Edin Džeko je na društvenoj mreži Facebook, podijelio status kojeg prenosimo u cjelosti.

– Na današnji dan prije 39 godina KK Bosna je postala prvak Evrope u košarci. Delibašić, Varajić, Hadžić, Radovanović, Đogić i ostali majstori pod obručem pokorili su Evropu i proslavili naše Sarajevo.

13 godina poslije, na isti datum, počela je opsada mog grada, koja je trajala 1.425 dana. Ponovo su svi znali za Sarajevo, ali ovaj put ne po dobrom. Ubijeno je preko 1.600 mališana, a ranjeno 50.000 mojih sugrađana.

U gradu u kojem nisi znao da li ćeš sutra vidjeti svog najboljeg prijatelja, da li ćeš ponovo zagrliti oca ili majku, da li ćeš otvoriti oči ili uopšte izaći van da se igraš sa vršnjacima, proveo sam svaki dan od tih 1.425 pod opsadom.

Imao sam sreće i preživio sam, dok su mnogi moji vršnjaci ostali ranjeni ili više nisu s nama. Njima u spomen posvećujem svoj pogodak protiv Barcelone u Ligi prvaka, njima u spomen ponosan sam što sam rođen i odrastao u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, napisao je naš najbolji fudbaler Edin Džeko.

(Hayat/Foto:Facebook)