Šta je dužna raditi rodbina umrlog a šta joj je zabranjeno raditi?

Sta je duzna rodbina umrlog?

a) Govorice o njemu samo dobro

Kada neko umre o njemu treba iskljucivo govoriti dobro, jer tada meleki mole Allaha Uzvisenog da bude kako se o njemu govori. Ummu Seleme, radijallahu anha, prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, preporucio: Kada ste prisutni kod bolesnog ili umrlog, govorite samo dobro, jer meleki aminaju na ono sto govorite!

b) Zatvorice mu oci i moliti Allaha, dz. s. za njega

Ovo se temelji na vjerodostojnoj predaji Ummu Seleme, radijallahu anha, u kojoj se kaze: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, je usao kod Ebu Seleme (kada je umro), ciji se pogled ukocio, pa mu je zatvorio oci a zatim rekao: Kada dusa izadje pogled je prati! Tada su neki ukucani poceli plakati, pa je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve Sellem, savjetovao: Prizivajte samo dobro, jer meleki aminaju na sve sto izgovorite, a zatim je proucio dovu: Allahu, oprosti Ebu Selemi, podigni mu deredzu medju onima koji su uputu slijedili i budi mi Zastupnik medju potomcima. Oprosti, Gopodaru svjetova, i nama i njemu, i ucini mu kabur prostranim i svijetlim!

c) Prekriti ce kompletno njegovo tjelo

Buharija i Muslim navode predaju Aise, radijallahu anhu, koja kaze da su Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve Sellem, prekrili sa ogrtacem kada je preselio na Ahiret. To se ne cini sa osobom koja preseli na Ahiret u ihramima, na hadzu. Ona ce, tada, biti prekrivena ihramima a glava i lice trebaju biti otkriveni. Tako se navodi u predaji ‘Abdullaha b. ‘Abbasa, radijallahu anhu, koji navodi da je jedan covjek na Arefatu pao sa jahalice i umro, pa je Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, naredio da ga okupaju, umotaju u ihrame, ali da mu ne prekrivaju lice i glavu i da ga ne namirisavaju, dodavsi da ce ta osoba biti prozivljena na Sudnjem danu uceci telbiju.

d) Pozurice sa opremanjem mejjita i nosenjem dzenaze

Pravilo je da se ne odugovlaci sa opremanjem umrle osobe, ako se stvarno konstatira njena smrt. Ibn Kudame navodi da najveci broj islamskih ucenjaka smatra da sa opremanjem umrle osobe treba pozuriti i to smatraju mustehabom, dok Ibn Hazm to cak drzi vadzibom. Kod nosenja same dzenaze treba ici, kako je to tumacio Ebu Bekr, radijallahu anhu, umjereno zurecim korakom.
Poslanik islama, sallallahu alejhi ve Sellem, je preporucio da sa dzenazom pozurimo, kako stoji u predaji Ebu Hurejre, radijallahu anhu: Pozurite sa dzenazom, jer ako je bila dobra osoba, bice joj dobro kuda je nosite, a ako nije bila dobra, onda je to zlo koje skidate sa svojih vratova!
Treba reci da cak i umrla osoba zeli da je brzo nose na njeno odrediste, kao sto istice Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve Sellem, u predaji Ebu Se’ida el-¬Hudrija, radijallahu anhu: Kada se umrli opremi i ljudi ga ponesu na svojim ramenima, ako je bila dobra osoba, kaze: Pozurite sa mnom, a ako nije bila dobra, kaze onima koji je nose: Tesko njoj! Kuda je nose? Ovo cuje sve osim covjeka, a kada bi ovo covjek cuo pao bi onesvijescen!

e) Ukopace ga u mjestu gdje je umro

Umrlu osobu treba ukopati u mjestu gdje je i umrla. Tako je radio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, kada je Hamzu, radijallahu anhu, i druge pokopao na Uhudu, nakon bitke, zabranivsi muslimanima da umrle nose u njihova mjesta rodjenja ili boravista.
Na temelju ove i drugih predaja islamski ucenjaci smatraju haramom prenositi umrlog ili ukopanog iz mjesta gdje je umro u drugo mjesto, pa cak ako je to umrli prije svoje smrti i oporucio. Manji broj ucenjaka smatra da je to mekruh. Imam Safija dopusta prenosenje umrlog u Mekku, Medinu ili Jerusalim, ako se to cini radi bericeta tih mjesta.

f) Vratice njegov dug

Ukoliko umre osoba a iza sebe ostavi kakav dug, oni koji ostaju iza nje duzni su to uciniti odmah nakon njene smrti, a prije klanjanja dzenaze-namaza. Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, nije htio klanjati dzenazu dok dug ne bi bio vracen, kao sto se navodi u predaji Dzabira b. Abdillaha, radijallahu anhu. Tek kada je Ebu Katade vratio dug od dva dinara-zlatnika za tu umrlu osobu, Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, je pristupio i klanjao joj dzenazu.
Sta je dozvoljeno prisutnim kada neko umre?

Kada neko umre, prisutnima je dozvoljeno da otkriju lice umrloga, da ga poljube i placu za njim tri dana. Enes b. Malik, radijallahu anhu, prenosi hadis u kome se vidi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, uzeo svoga mrtvog sina Ibrahima, poljubio ga, pomirisao i zaplakao, pa na primjedbu ‘Abdurrahmana b. ‘Avfa, radijallahu anhu: Zar i ti, Allahov Poslanice?, odgovorio je: To je samilost, sine Avfov, a zatim je dodao: Oko mi samo suzi a srce tuguje, a mi necemo nista reci cime nije Zadovoljan nas Gopodar. Uistinu smo mi, Ibrahime, zbog rastanka s tobom, tuzni! Dakle, tuga i plac su dozvoljeni, ali ne tuga i plac sa vriskom, jadikovanjem i naricanjem!

g) Biti strpljiva i zadovoljna sa Allahovom, dz.s., odredbom

Rodbina umrlog treba biti prisebna i zadovoljiti se sa onim sto je Allah Uzviseni odredio. Oni, u casu smrti njihovih najmilijih, trebaju znati da je Allah Svemocni odredio trenutak njihove smrti bas tada, da smognu snage da se pomire sa tim i da priznaju da smo svi Allahovi i Njemu se svi vracamo – neko prije a neko poslije. Oni se trebaju ponasati shodno kur’anskom ajetu: “one koji, kad ih kakva nevolja zadesi, samo kazu: Mi smo Allahovi i mi cemo se Njemu vratiti!

Posebno je bitan taj prvi momenat u casu preseljenja nekog od nasih najblizih. Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve Sellem, je savjetovao jednu zenu, da u casu preseljenja na Ahiret nekoga od njenih najblizih, bude bogobojazna i strpljiva, rekavsi joj: Prava strpjivost je pri prvom udarcu!
Nagrada za tako strpljivo prevladano iskusenje je dzennet. Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve Sellem, u tom pogledu, izrekao hadisi-kudsijju: Allah Uzviseni kaze: Kada oduzmem Mome robu vjerniku najdrazu osobu na ovom sv jetu, a on mirno i strpljivo podnese taj gubitak, nadajuci se Mojoj nagradi – jedina nagrada mu je Dzennet!

Divan primjer istinske strpljivosti i stvarnog zadovoljstva Allahovom odredbom, nalazimo u primjeru supruge poznatog ashaba Ebu Talhe. Naime, njihov sincic je bio bolestan i dok je on boravio kod Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve Sellem, njegov sin je umro. Njegova supruga ga je sklonila u jedan kraj kuce i pripremila mu sve za dzenazu. Kada se Ebu Talha, radijallahu anhu, vratio upitao je za bolesno dijete, pa mu je supruga odgovorila, da mu se dusa smirila i da se nada da se djecak odmorio. Ebu Talha, radijallahu anhu, je mislio da mu je sin ozdravio, pa je legao sa suprugom i, tom prilikom, imao intimni odnos, pa kada se rano okupao i htio izaci iz kuce, ona ga je obavijestila da im je sin umro. Kada je klanjao dzenazu svome djetetu sa Vjerovjesnikom, sallallahu alejhi ve Sellem, ispricao mu je taj slucaj, a Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellam, je rekao: Da vas Allah blagoslovi u vasim nocima! Allah je ucinio da je bas u toj noci, u kojoj im je umro djecak, supruga zanijela drugog djecaka koji im se uskoro rodio. Sufjan prenosi da je jedan od ensarija izjavio: Vidio sam im kasnije devetero djece i sva su vec ucila Kur’an

h) Moliti Allaha, dz. s., da nadoknadi boljim

Prilikom smrti nekoga od nasih najblizih clanova porodice, njegova rodbina ce priznati svoju nemoc nad takvim stanjem a Allahovu, dz.s., moc i molice Gospodara svjetova da nadoknadi taj gubitak sa boljim nego sto je izgubljeno. Ummu Seleme, radijallahu anhu, kaze: Cula sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve Sellam, da kaze: Nema nijednog roba kojeg zadesi neka nesreca pa rekne: Inna lillahi ve inna ilejhi radzi’un. Allahumme edzurni fi musibeti ve ehlif li hajren minha / Mi smo Allahovi i Njemu se vracamo. Nagradi me, Allahu, Za moju nesrecu i daj mi bolje od nje, a da ga Allah nece nagraditi za njegovu nesrecu i namiriti mu bolje od onog što je izgubio. Ummu Seleme, radijallahu anha, na kraju kaze: Nakon sto je umro Ebu Seleme izgovorila sam ono sto mi je naredio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, pa mi je Allah nadoknadio boljeg od njega – dao mi je Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve Sellem.

Sta je zabranjeno rodbini umrle osobe?

a) Naricanje

Dozvoljeno je zaljenje i plakanje za umrlom osobom, al’ je strogo zabranjeno naricanje i jadikovanje. U hadisima u kojima se prijeti da ce umrla osoba biti kaznjavana u kaburu, zbog placa onih koji je zale, misli se, kako istice Ibn Hadzer, na plakanje sa jadikovanjem, naricanjem i velikim pustanjem glasa. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve Sellem, je plakanje sa jadikovanjem i naricanjem strogo osudio, a uz to je naricanje definirao dzahilijjetskim postupkom, kao sto se prenosi u hadisu Ebu Malika el-Es’arija, r.a: Cetvero je u mom ummetu dzahilijetsko i ummet se jos toga nije rjesio: razmetanje plemickim rodom, vrijedjanje zbog porijekla, trazenje kise posredstvom zvijezda i naricanje za umrlim. Ako se naricateljka ne pokaje prije svoje smrti, na Sudnjem danu ce ustati a na sebi ce imati kosulju od katrana a pancir od suge!

b) Udaranje po licu i cijepanje odjece

Strogo je zabranjeno rodbini i ostalima, nakon smrti nekog njenog clana, udaranje po licu ili drugim dijelovima tijela, cijepanje odjece ili proklinjanja samoga sebe kao sto to rade pripadnici drugih religija, ateisti ili idolopoklonici. ‘Abdullah b. Mes’ud, r.a, prenosi eksplicitnu Vjerovjesnikovu, sallallahu alejhi ve Sellem, zabranu takvoga cina: Nije nas onaj ko se udara po obrazima, cijepa izreze na kosulji i proklinje se poput predislamskog proklinjanja

c) Brajanje ili odsjecanje kose
Uz naprijed spomenuto, strogo je zabranjeno i brijanje ili odsijecanje kose od strane rodbine umrle osobe. To je spomenuo Ebu Musa, radijallahu anhu, kada je bio toliko bolestan da se onesvijestio i kada je, ponovo, dosao svijesti, plaseci se, da ce njegovi ukucani, nakon njegove smrti raditi ono sto je islamom zabranjeno, jasno upozorio: Ja se ogradjujem od sveg onoga od cega se ogradjivao Allahov Poslanik, sallallahualejhi ve Sellem. On se ogradjivao od zene koja prilikom nesrece kuka i jauce, zene koja brije ili odsijeca kosu i zene koja cijepa odjecu na sebi!

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!