SRBI U SARAJEVU STRADALI VEĆINOM OD GRANATA NJIHOVIH SUNARODNJAKA

U Banja Luci je danas održana konstitutivna sjednica Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine.

“Ovo je samo jedna u nizu komisija i samo formirane komisije je upitno. To su etničke komisije koje neće proizvesti nikakav rezultat. One su sredstvo pokušaja relativizacije zločina, jer svjedoci smo ovih dana presude za zločine Radovanu Karadžiću”, kazao je za Vijesti.ba direktor Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) iz Sarajeva Mirsad Tokača.

Tokača dodaje kako Srbi u Sarajevu jesu zaista stradali, ali predominantno od granata koje su došle od njihovih sunarodnjaka s brda.

“Ja sam uradio popis svih žrtava, u Sarajevu je smrtno stradalo ukupno 3.300 sarajevskih Srba, od toga više od dvije hiljade njih je poginulo opsjedajući svoj grad kao pripadnici JNA agresora. Dakle, taj poimenični popis postoji, veoma mali broj njih je stradao od posljedica neke kriminalne radnje. Ali nek oni rade svoj posao, vidjet ćemo šta će na kraju od toga ispasti”, kaže Tokača.

Tokača smatra da dvadeset i pet godina nakon događaja, sa motivima kakve oni imaju, teško da se može napraviti bilo kakav rezultat.

“Podsjetit ću da su iz Banja Luke, Beograda ili iz bilo kojeg od tih srbijanskih i srpskih izvora dolazili različiti podaci o sedam hiljada, deset hiljada…, pa se na kraju ispostavilo da su sve to brutalne laži i pokušaj da se stavi jedna vrsta kontrapunkta o genocidu u Srebrenici i inače genocidu počinjenom u Bosni. Mislim da je i ovo jedan suludi pokušaj revizije historijskih činjenica, ali nikome ne treba zabraniti da radi svoj posao koji on smatra da treba da radi”, kazao je Tokača.

On je mišljenja kako je ovo još jedna politička manipulacija režima iz Banja Luke.

Tokača napominje kako se treba podsjetiti na još jednu stvar za koju malo ljudi zna.

“Postojao je jedan projekat koji je finansirala Vlada manjeg entiteta koji se zvao “Historijski projekat Srebrenica” koji je dobio Stefan Karganović, jedna opskurna ličnost koja se odjednom iz Amerike pojavila u Bosni, i oni su zadnjih sedam, osam godina i više finansirali taj projekat koji je neslavno završio. Čak su i oni sami unutar parlamenta imali inicijative da se pokrene krivični postupak da se vidi pod kojim okolnostima je taj čovjek i taj projekat uopće finansiran sve s ciljem relativizacije genocida u Srebrenici”, podsjeća Tokača.

On smatra kako se sve radi samo s jednim ciljem – relativizacije zločina i izvrtanju historijskih činjenica.

“Dakle, i ovo što su uradili, ove dvije komisije koje su formirali, su pokušaj relativizacije i falsificiranja historijskih činjenica”, zaključio je Mirsad Tokača.

(Vijesti.ba)