SRAMOTNO PISMO AMBASADORA BIH U UN-U NAKON ŠTO GA JE KOMŠIĆ SMIJENIO

Željko Komšić, dolaskom u Predsjedništvo BiH dobio je mandata i da smjenjuje i postavlja ambasadore BiH iz reda hrvatskog naroda

Ambasadorska križaljka uveliko je u toku, a kao i što je bio slučaj prethodnih godina, izborom novih članova Predsjedništva, i u zavisnosti iz koje stranačke opcije dolaze novi članovi kolektivnog šefa države BiH, dolaze i nova kadrovska rješenja.

Željko Komšić, dolaskom u Predsjedništvo BiH dobio je mandata i da smjenjuje i postavlja ambasadore BiH iz reda hrvatskog naroda. Kako se i očekivalo, Komšić je odlučio smijeniti sve ambasadore koje je postavio njegov prethodnik Dragan Čović. I to nikoga nije iznenadilo. No, neki od smijenjenih ambasadora nisu to podnijeli baš najbolje.

Jedan od njih je Ivica Dronjić, dosadašnji ambasador BiH u UN-u koji je o svojoj smjeni obavijestio prvog čovjeka UN-a Antonia Guterresa. I to pismo koje je sve samo “nediplomatsko”. Naime, Dronjić u svom pismu Guterresu nije prezao ni od neistina, pa je tako napisao kako je “Komšić iskoristio rupu u Ustavu i Izbornom zakonu” prilikom izbora u Predsjedništvo BiH, iako Komšić nije prekršio niti Ustav niti Izborni zakon prilikom svoje kandidatura i samog izbora u Predsjedništvo BiH prošle godine. Dronjić je svoju smjenu Guterresu prikazao i kao “Komšićevu osvetu Hrvatima”.

U svakom slučaju, Dronjić je će osim po tome što je prilikom svog odlaska napisao potpuno “nediplomatsko” pismo, ostati upamćen i kao i jedan od ambasadora s najkraćim stažom. Naime, na tu je poziciju imenovan krajem avgusta prošle godine. I to je posebno spomenuo u svom pismo.

Njegovo pismo, koje imamo u posjedu, prenosimo vam u cijelosti…

“Vaša ekselencijo,

Sa velikim žaljenjem Vas obavještavam da napuštam dužnost ambasadora i trajnog predstavnika BiH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku 18. februara 2019. godine.

Nakon izbora u BiH održanih u oktobru prošle godine, novoizabrani član Predsjedništva iz hrvatskog naroda kojeg su izabrali Bošnjaci koristeći rupu u Ustavu i Izbornom zakonu, on je u činu osvete Hrvatima koji ga ne prihvataju kao legitimnog predstavnika odlučio opozvati svih 11 Hrvata koji rade kao ambasadori i konzuli, samo zbog njihove nacionalnosti.

Ja sam jedan od njih, uprkos 32 godine besprijekorne karijere. Iako ću ostati upamćen kao jedan od ambasadora u UN-u sa najkraćim stažom, služio sam svojoj zemlji sa ponosom i čašću, i zahvaljujem se Vašoj ekselenciji na kooperaciji, pomoći i profesionalnom odnosu koje ste mi ukazali tokom kratkog boravka ovdje. Nadam se da ćemo se opet sresti u budućnosti, jer sam duboko vezan za UN, i želim Vam sve najbolje u budućim poduhvatima.”

Podsjećamo, iz hrvatske kvote ambasadora povučeni su Lidija Topić-Bouwen (Belgija), Renata Paskalj (Hrvatska), Darko Zelenika (Italija), Tomislav Leko (Mađarska) te Ankica Gudeljević (Njemačka). U BiH treba da se vrate i dojučerašnji ambasadori Ivan Dunđer (Poljska), Vesna Ćužić (Švedska), Valentina Marinčić (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske), te Josip Gelo (ambasador pri Svetoj stolici).

Sa dužnosti su opozvani i šef Stalne misije BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku Ivica Dronjić i generalni konzul BiH u Milanu u Italiji Ružica Udovičić.

fokus