SRAMOTAN RASPLET U SLUČAJU OGNJENA VRANJEŠA: N/FSBIH, ALI I EDIN DŽEKO SE TREBAJU STIDJETI!

Povodom posljednjih postupaka dugogodišnjeg reprezentativca Ognjena Vranješa, koji je neprimjerenim porukama i tetovažama narušio ugled Saveza i reprezentacije čije boje brani, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine oglasio se saopštenjem, koje prenosimo u cijelosti.

“Oštro i bezrezervno osuđujemo šokantno ponašanje reprezentativca Ognjena Vranješa, jer njegove poruke, bez obzira na koji način su izražene, nisu u duhu vrijednosti za koje se zalaže FS BIH i ne predstavljaju osobine istinskog sportiste koji treba da bude uzor mlađim generacijama.

Vranješova borbenost i odnos na terenu do sada su bili neupitni, međutim, njegovo ponašanje izvan terena nije prihvatljivo i ne odražava stavove, politiku i ciljeve Saveza i reprezentacije koja na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

FS BiH nedvosmisleno osuđuje sve oblike veličanja fašizma i njegovih pristalica koji nanose štetu ne samo Savezu i reprezentaciji već i cijeloj zemlji. Prioritet svakog istinskog sportiste treba da bude borba protiv rasizma, diskriminacije, nasilja, govora mržnje pa tako i FS BiH očekuju da svi reprezentativci budu nosioci novih naprednih ideja i progresa, a ne rušitelji temelja na kojima počiva jedinstvo i integritet Saveza”, stoji u saopštenju.

Međutim, nigdje se ne spominju nikakve sankcije za promoviranje četničkog vojvode, niti se spominje izbacivanje iz reprezentacije.

Zamislite samo da se, recimo, Matts Hummels pojavi na treningu njemačke reprezentacije sa tetovažom Hitlera ili Goeringa?

Ne samo da bi bio izbačen iz reprezentacije, već bi mu profesionalna karijera bila završena.

Međutim, kada je u pitanju BiH, nikom ništa.

I još nešto. Sjetite se ko su najbolji prijatelji Ognjena Vranješa u reprezentaciji BiH. Da vam pomognemo: Bivši kapiten Emir Spahić i sadašnji kapiten Edin Džeko.

Mislite da Džeko i Spahić nisu znali za ovu tetovažu? Mi smo uvjereni da jesu.

Samo se postavlja logično pitanje: Zašto sad šuti kapiten BiH Edin Džeko, kad već savez nema hrabrosti da reaguje?

bosniaksinfo