SPREMNI ZA “NE DAJ BOŽE” – AKO IZBIJE TREĆI SVJETSKI RAT, OVA HRANA MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT!

Nakon što je Donald Trump porukom na Twitteru zaprijetio Rusiji, ponovo je počela da se spominje opasnost od Trećeg sjvetskog rata, a ljudi su počeli da razmišljaju kako da se spreme za najgore.

Osim što biste vjerovatno voljeli da se nađete na nekoj sigurnoj lokaciji, važno je i da znate kako da se opremiti zalihama hrane za slučaj nestašice.

Postoje stvari koje je bitno znati prije nego što krenete sa stvaranjem zaliha.

Nemojte se oslanjati na svoj frižider ili hladnjaču, piše portal “Skilled Survival”, jer vam neće puno značiti u slučaju nestanka struje. Trebalo bi da se fokusirate na kvalitetnu, dehidriranu hranu i na hranu koja ima dugačak rok trajanja i konzerve.

Bitno je procijeniti koliko je hrane na dnevnoj bazi potrebno svakom članu porodice i osigurati da je ima dovoljno, a bitno je i da se pobrinete da bude raznovrsna. To vam se možda ne čini toliko bitnim, ali u takvoj situaciji ne želite dodatno mučiti članove svoje porodice tjerajući ih da svaki dan jedu istu hranu.

Takođe birajte hranu koju je lako jesti direktno iz pakovanja i koja ne zahtjeva dodatnu termičku obradu.

Koja hrana bi se hrana svakako trebala naći u vašim zalihama za hitne slučajeve:

1. Konzervisana tuna ili losos

Bogati su proteinima i zdravim masnoćama, a možete ih jesti direktno iz konzerve. Ako vam ostane nakon obroka, ipak ćete morati da je držite na hladnom, ali uvijek jednu konzervu možete podijeliti s nekim ako vam je previše.

2. Riža

Visoko je kalorična i ima mnogo proteina, vitamina i minerala. Može dugo das stoji, ali problem je što zahtjeva kuhanje.

3. Grah

Suhi grah je relativno jeftin i lahko ga je čuvati, a ima i prilično dugačak rok trajanja. Za razliku od konzerviranog graha, možete ga čuvati u velikim količinma.

4. Orašasti plodovi

Birajte nesoljene verzije orašastih plodova jer ne želite da vas učine žednima. Kikiriki, bademi, suncokretove sjemenke i slično imaju mnogo vitamina i pristojnu količinu proteina, a nisu teški za prenošenje.

5. Maslac od kikirikija

Zbog velike količine proteina i masnih kiselina, već i male količine maslaca od kikirikija mogu vas održati u životu nekoliko dana.

6. Energetske pločice i čokoladice

Ovo mogu biti brzi izvori energije, prilično su kalorični, a svakako će vam njihov slatki ukus podići i raspoloženje.

7. Suho meso

Osim što je lakše za transport, ne kvari se ni približno brzo kao svježe meso, a osigurat će vam mnogo energije.

8. Instant kafa

Kafa vam se možda neće naći na listi prioriteta, ali ako ste navikli da je pijete mogli biste se suočiti s kofeinskom krizom ako naglo prestanete. U ovakvim situacijama draže će vam biti da preskočite dodatni umor, letargičnost i glavobolje. Osim toga, kafa će vjerovatno biti luksuz, pa ćete uvijek moći da je zamijenite za nešto potrebnije, prenosi “Index“…