SPREMA SE VELIKO NEVRIJEME U BIH, STIŽE KIŠA SA ULUJNIM UDARIMA VJETRA A EVO GDJE

U cijeloj BiH bit će vjetrovito sa jakim do olujnim udarima juga, između 45 i 65, lokalno do 75 km/h. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevne od 16 do 23, na sjeveru Bosne do 25 stepeni.

U Bosni i Hercegovini danas je bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 14 sati: Bjelašnica 6, Ivan-sedlo 15, Livno 16, Sokolac 17, Bugojno, Grude, Široki Brijeg i Trebinje 20, Sarajevo 21, Mostar 22, Neum, Sanski Most i Srebrenica 23, Bihać, Prijedor i Tuzla 24, Zvornik 25, Banja Luka, Bijeljina, Brčko i Gradačac 26 stepeni.

U BiH sutra se prijepodne očekuje umjereno do pretežno oblačno, a poslijepodne pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne kiša i lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini. Poslijepodne i u večernjim satima padavine u Hercegovini, Krajini, zapadnoj, jugozapadnoj i djelimično centralnoj Bosni. Obilnije padavina praćene grmljavinom se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne, gdje je moguće između 40 i 80, lokalno i do 120 l/m2 kiše.

U cijeloj BiH bit će vjetrovito sa jakim do olujnim udarima juga, između 45 i 65, lokalno do 75 km/h. Jutarnje temperature od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevne od 16 do 23, na sjeveru Bosne do 25 stepeni.

U Sarajevu će jutro biti umjereno, u ostatku dana pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Kiša se očekuje uglavnom poslijepodne i u večernjim satima. Jutarnja temperatura iznosit će oko 15, a dnevna oko 20 stepeni.

Upozorenje vozačima na jače udare vjetra u južnim i jugozapadnim krajevima

Učestali su sitniji odroni zemlje ili kamenja na brojnim dionicama, posebno u usjecima, kao i na planinskim prevojima u Bosni i Hercegovini. Na povremeno jače udare vjetra upozorava se u južnim i jugozapadnim krajevima. Pojačan promet vozila tokom dana očekuje se na lokalnim izletištima, kao i na graničnim prijelazima.

Granični prijelaz Velika Kladuša-Maljevac još uvijek je zatvoren od strane MUP-a RH, zbog čega je onemogućen promet preko prijelaza.

Pojačan je promet vozila na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je obustavljen saobraćaj na GP Bosanski Novi-Dvor.

Zbog sanacije kolovoza na dionici regionalne ceste R-448 Gromiljak-Fojnica, saobraćaj je danas i sutra od 7 do 18 sati, obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce,piše Depo.

Saobraćaj teretnih vozila obustavljen je zbog rekonstrukcije mosta na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno). Za vrijeme ovih radova teretna vozila preusmjeravaju se na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Sanacioni radovi izvode se na autoputu A-1 dionice Sarajevo zapad-Lepenica i Podlugovi-Visoko, kao i na magistralnim putevima: M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Semizovac-Olovo-Kladanj.

Na ovim dionicama saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije, soapćeno je iz BIHAMK-a.