SPREMA SE NOVI UDAR NA SIRIJU: Svijet u iščekivanju šta će se dalje dešavati!

Savjet bezbijednosti UN odbacio je danas rezoluciju Rusije kojom bi se osudila agresija Sjedinjenih Američkih država i njenih saveznika protiv Sirije, javio je AP. Rusija je ranije danas predložila nacrt rezolucije Savjeta bezbijednosti UN, kojom bi se osudila “agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN”, javio je Rojters.

SAD su “spremne kao zapeta puška” da ponovo napadnu Siriju, ukoliko vlada predsjednika Bašara al Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, rekla je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli, prenosi “Kurir“.

“Uvjereni smo da smo osakatili program hemijskog oružja Sirije. Spremni smo da nastavimo sa pritiskom, ako su dovoljno ludi da nas testiraju”, rekla je ona, prenosi Rojters. Dodala je da će SAD biti sprmene, ako “sirijski režim ikada iskoristi ovaj otrovni gas”.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja tvrdi da SAD vazdušnim napadima u Siriji dodatno pogoršavaju humanitarnu situaciju u toj zemlji i pomažu teroriste. Nebenzja je istakao da SAD nosi veliku odgovornost za ratove u Jugoslaviji, Libiji i drugim zemljama.

Ruski ambasador optužio je SAD da podrivaju autoritet Saveta bezijbednosti UN, navodeći da se radi o politici neokolonijalizna i optužio je Vašington da krši međunarodno pravo. “To je huliganizam u medjunarodnim odnosima”, ocijenio je ruski diplomata i dodao da su “maske još jednom pale”.

On je naveo da SAD, Velika Britanija i Francuska nisu sačekale rezultate istrage međunarodnih stručnjaka o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi, već da su sami odlučili ko je kriv. Prema njegovim riječima, Vašington, London i Pariz mogli bi da zaustave sukob u Siriji za 24 sata.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je danas od svih država da se “suzdrže u ovim opasnim uslovima i da ne dovode do eskalacije i pogoršanja patnje sirijskog naroda“.

On je na sjednici Savjeta bezbijednosti Ujedinjenih nacija rekao da su međunarodni istražitelji u Siriji spremni da posjete mjesto napada u Dumu, gradu u Siriji, zbog kojeg su SAD, Francuska i Velika Britanija napale Siriju.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su noćas vazdušne napade u Siriji poslije nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.

Britanska agencija, koja je imala uvid u nacrt rezolucije, napominje da za sada nije poznato da li će se nacrt rezolucije staviti na glasanje.

Neimenovane diplomate predviđaju da je malo vjerovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica SB UN tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne uloži veto.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!