Soda bikarbona može biti čudotvoran lijek, ali ovo trebate znati!

Nedavnom izjavom kako “sterilizira svoje tijelo” kupanjem u kadi u koju doda tek kašiku sode bikarbone, glumica January Jones pridružila se “revivalu” tvari u čiju se ljekovitost mnogi ponovno kunu. Tako nekoć narodne recepte sa sodom bikarbonom danas možete pročitati u brojnim (stranim) medijima u kojima ih preporučuju doktori.

Može se vidjeti niz informacija i raznih savjeta na internetu, pročitati tekstove u kojima se poručuje da se sodom rješava zadah iz usta, eliminišu akne s lica, izbjeljuju zubi, a posebno se naglašava vraćanje kiselosti organizma u ravnotežu, piše “Večernji“…

Sadrži velike količine natrijuma

O efektima, ali i mitovima napisan je niz članaka te valja istaći kako samoliječenju sodom bikarbonom treba svakako prethoditi savjetovanje s doktorom. Koliko, kada, na koji način te dokad se smije koristiti sodom, pitanja su za koje odgovore treba potražiti od doktora.

“Zbog svoje blage lužnatosti, može se koristiti kao neutralizator hlorovodične kiseline kod gastritisa, peptičkog čira, dispepsije i GERB-a. Kada se koristi u medicinske svrhe, tada se kaže da pripada grupi lijekova pod nazivom antacidi. Svi antacidi, kao grupa lijekova, mogu interferisati s velikim brojem drugih lijekova pa se prije početka konzumacije sode bikarbone treba posavjetovati s doktorom”, objašnjava Petra Pažin, magistrica nutricionizma iz Poliklinike Bagatin.

Nadalje, soda bikarbona pomaže kod sunčevih opekotina te se svrbež i zatezanje kože može ublažiti za 10-15 minuta u kupki hladne vode s pola šoljice sode bikarbone. Ipak samoliječenja uz pomoć ovog sastojka trebaju se suzdržati trudnice, dojilje i djece te pojedini hronični bolesnici.

U prašku i mineralnoj

“Na oprezu trebaju biti i osobe na prehrani bez soli, odnosno natrijuma. Naime, soda bikarbona sadržava velike količine natrijuma koji predstavlja problem bubrežnim bolesnicima i ljudima koji imaju hipertenziju.

Također, sodu bikarbonu ne bi trebale konzumirati osobe koje imaju intestinalno krvarenje, edeme, probleme s mokrenjem, bolesti srca i jetre. Obvezno izbjegavajte konzumaciju mlijeka uz sodu bikarbonu jer može dovesti do nuspojava. Naime, visoki sadržaj kalcijuma u mlijeku dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želucu”, objašnjava magistrica Pažin.

Inače, nauka sodu bikarbonu definiše kao neorgansku tvar, a primarna joj je upotreba, kaže ova nutricionista, u prehrambenoj industriji. Stoga nabraja da se soda koristi u proizvodnji dodataka za dizanje tijesta kao što je prašak za pecivo i pečenje, u proizvodnji pjenušavih pića i mineralnih voda.

Portal Svjetlo Dunjaluka