SNAŽNA PORUKA ČOVIĆU I HDZ-U: AMBASADA SAD O OŽIVLJAVANJU TZV. HERCEG-BOSNE

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu reagirala je danas na pokušaje oživljavanja tzv. Herceg-Bosne u Mostaru.

Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu na upit Radiosarajevo.ba osvrnuo se na osnivanja novih tijela tzv. Herceg-Bosne u režiji HDZ-a BiH i jučerašnje najave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da “moramo do kraja organizirati HZ HB”.

Čović je, također, poručio tom prilikom da “trebamo očuvati nešto što je prevrijedno, a to je ovo ime Herceg Bosna“.

– SAD ostaju dosljedno predane principima Daytonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom – istakli su iz ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a, te naglasili:

– Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo podjelama zasnovanim na etničkim principima. Podstičemo lidere da nastave put Bosne i Hercegovine prema već zacrtanim ciljevima EU i NATO integracija. Dalje podjele u BiH predstavljale bi direktnu prepreku ostvarivanju prosperiteta i zacrtanih ciljeva.

Podsjetimo, dr. Antonio Sesar izabran je za predsjednika sabora tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne na održanom IV. saboru u Mostaru.

(Hayat / Foto: Arhiv)