SLOBODANA PRALJKA STIGLA SULEJMANOVA KLETVA! ZLA KOB GENERALA KOJI JE SRUŠIO STARI MOST!

Suđenje šestorici Hrvata u “slučaju Prlić” prekinuto je nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljak je nakon presude u kojoj mu je potvrđena kazna od 20 godina, popio otrov i rekao: “Ja nisam ratni zločinac, svijesno odbacujem ovu vašu presudu”.

U Haškom tribunalu je nakon toga praktično uvedeno vanredno stanje – došla je Hitna pomoć, policija, vatrogasci, a zgradu tribunala nadlijetao je helikopter koji ga je prevezao u bolnicu gdje je ubrzo i preminuo.

Praljak je bio hrvatski filmski reditelj, političar i “vojskovođa”, kako voli da sa naziva, poznat je po tome što je kao general Hrvatske vojske služio u ratu u Hrvatskoj, a potom kao general HVO u bošnjačko-hrvatskom sukobu, kada su, između ostalog, snage pod njegovom komandom 1993. srušile Stari Hajrudinov most u Mostaru.

Osim toga Praljak je bio poznat i kao jedan od hrvatskih generala koji je tokom i nakon ratova stekao bogatstvo koje haški tribunal procjenjuje na 6.5 miliona eura.

Praljak je bio izuzetno omražen zbog činjenice da su mnogi smatrali da je upravo on odgovoran za rušenje jednog od simbola stare Jugoslavije i bisera osmanlijske arhitekture.

Interesantno, mostarski pjesnik Alija Kebo je u prvoj noći poslije rušenja Starog mosta od strane HVO i HV pod komandom Slobodana Praljaka, koga je eksplicitno optužio za rušenje istog, napisao pjesmu AMRINA KLETVA:

“Javljam se iz zemlje tuge i izganstva
prepuna boli, gorčine i žala
Mostar ubiše u ime lažnog bratstva
Moja bi suza i pelin nadgorčala
Ni Hajrudinov polumjesec ne osta
Da Bog da nikad ne imali mosta.
Svjesna što je bilo i šta će još biti
Ovdje u tuđini kunem gadove
Moju mis’o ne mogu porobiti
i da mi noge i ruke okuju u okove
Za nas ima nade, za njih nema oprosta
Da Bog da nikad ne imali mosta.
Čujem za jezive orgije koje čine neman
Za silovanu staricu što je skočila s trećeg sprata
Od poniženja goreg malja nema
Al’ nema više ni druga ni sabrata
Već samo puška za uljeza i nezvana gosta
Da Bog da nikad ne imali mosta.
Do jučer s nama jeli i pili
Strašno je prokletstvo – ne znati
Sad se vidi šta su davno namislili
Da ćemo svi kućama otići, nestati
Ni more naših suza i krvi ne bješe im dosta
Da Bog da nikad ne imali mosta.”

Naime, Stari most u Mostaru je naručio osmanski sultan Sulejman Veličanstveni 1557. godine kako bi zamenio stari drveni viseći most koji se pokazao nestabilnim. Izgradnja je trajala je devet godina, ali malo je stvarnih podataka o njegovoj gradnji i sačuvane su samo legende o graditelju Hajrudinu, učeniku velikog turskog arhitekta Sinana, piše portal espreso.rs

On je navodno pod pretnjom smrću, u slučaju neuspjeha, morao da izgradi ovaj most, a prema legendi, arhitekta se spremao za svoj pogreb na dan skidanja drvene konstrukcije.

(Kurir/Espreso)

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!