Sjećate li se autističnog dječaka Slavka Mrševića iz Rudog? Zabranili su mu da ide u školu, sad ih je stigla (zaslužena) kazna!

Nakon višegodišnje uporne borbe, Sud u Višegradu je donio presudu da su škola i resorno ministarstvo kršili zakon u slučaju brutalne zabrane pohađanja nastave za Slavka Mrševića iz Rudog

Desilo se to u septembru 2016. godine… Dječak po imenu Slavko Mršević, koji ima identificiran Aspergerov sindrom, najblaži i najfunkcionalniji oblik autizma, izbačen je iz Srednje saobraćajne škole u Rudom, jer je škola odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prijenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Njegovo izbacivanje iz škole zbog autizma rezultiralo je najvećim i najupornijim individualnim protestom protiv segregacije u istoriji naše zemlje. Njegovo uporno svakodnevno dolaženje pred vrata škole, kako bi se sreo sa svojim drugovima i drugaricama na velikom odmoru, pokrenulo je lavinu emocija širom zemlje i regiona.

Javnu podršku mu je, između ostalih, pružio i bend Dubioza kolektiv… Prisjetite se ove tužne priče:

Nakon višegodišnje uporne borbe, Sud u Višegradu je donio presudu da su škola i resorno ministarstvo kršili zakon u slučaju brutalne zabrane pohađanja nastave za Slavka Mrševića iz Rudog.

Tim povodom Bojan Bajić, koji je ovaj slučaj pratio od početka, oglasio se na Facebooku:

– Danas je Sud u Višegradu donio presudu da su škola i Ministarstvo kršili zakon u slučaju brutalne zabrane pohadjanja nastave za autističnog dječaka Slavka Mrševića. Naložili su hitni povratak u školske klupe i izrekli finansijsku kaznu/odštetu. Odšteta je simboličnih 11 hiljada KM, ali istina i pravda su važniji. Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj istoriji je nepopravljiva i teška. Ali, samo naprijed hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama! – poručio je Bajić.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Portal Svjetlo Dunjaluka