Šestogodišnjakinja završava treću hemoterapiju: Pauze između terapija Nejla provodi sa mlađom sestrom

Šestogodišnja Nejla Alibašić, kojoj je dijagnosticiran neuroblastom u četvrtom stadiju, danas u Turskoj završava sa trećom hemoterapijom. Kako nam je kazao njen otac Mirnes, Nejla se za sada dobro osjeća, a uveseljava je i to što je mlađa sestra stalno s njom.

Neuroblastom je neuroendokrini tumor koji potiče od stanica simpatičkog živčanog sustava. Najčešće nastaje iz stanica nadbubrežne žlijezde, ali može nastati i u drugim područjima gdje se nalazi simpatičko živčano tkivo.

Prehrana bogata vitaminima štiti mozak od starenja!

Neuroblastomi se javljaju isključivo u dječjoj dobi. Kod 25 posto oboljelih simptomi se javljaju u prvoj godini života, a kod ostalih  75 posto slučajeva pri kraju pete godine.

Ako se rak rano dijagnosticira, operacija pruža dobre šanse za ozdravljenje. No, jednom kad se tumor proširi, čak ni radioterapija niti kemoterapija ne daju puno nade u ozdravljenje.

– Nakon terapije, radit ćemo kontrolne nalaze, da vidimo kakve su efekte imale dosadašnje hemoterapije. Ona bi trebala primiti još tri hemoterapije, a u narednom periodu trebali bismo početi sakupljati matične ćelije. Sve radimo u fazama, a doktori konstantno prate njeno stanje. Cijeli tretman mogao bi potrajati još nekoliko mjeseci. Za sada se odlično drži, igra se sa sestrom, a posebno voli crtati – rekao je Mirnes.

Dodao je kako je cilj da se na kraju terapija uradi transplantacija koštane srži kako bi se recidiv bolesti umanjio.

Za Nejlino liječenje je, prema prvim procjenama ljekara, potrebno više od 150.000 eura. Za prikupljanje pomoći otvoren je humanitarni broj 090-291-033, a pozivom se doniraju 2 KM. Također, u “BBI banci” otvoren je žiroračun za uplate 141 306 131 148 40 02, na ime Mirnes Alibašić, svrha uplate: Pomoć za liječenje Nejle Alibašić piše Avaz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.