Saudijska novinarka želi da žene stoje pored muškaraca i predvode ih u namazu

U četvrtak navečer saudijska novinarka je izazvala kontroverzu kada je pozvala da žene predvode namaze i stoje pored muškaraca u namazu.

U sada već obrisanoj objavi na Twitteru, Nadine el-Budejr, novinarka TV Rotana, je napisala: “Od vjerskog napretka je stajati u namazu pored muškaraca, ili ispred njih, a ne iza njih u zadnjim redovima. Islam je vjera jednakosti”.

Pitanje imameta muškarcima u namazu, ili stajanja pored njih tokom namaza je i ranije postavljano, ali rijetko da je koja javna ličnost u Saudiji pozvala na to.

Nadine el-Budejr je novinarka Rotana TV, mreže u vlasništvu princa el-Velida bin Talala Alu Sauda.

Ovo nije prvi put da El-Budejr izaziva kontroverze. Godine 2009. napisala je tekst pod naslovom ‘Ja i moja četverica muževa’, koristeći iste argumente za poligamiju u zagovaranju poliandrije.

Ubrzo nakon objave uslijedile su i reakcije korisnika društvenih mreža, većinom ismijavanja njenog poznavanja islamskih propisa a također s upitom šta ona misli o uspostavljanju jednakosti između kralja i običnih građana.

Većina islamskih učenjaka smatra da žena ne može predvoditi muškarce u namazu i da predvođenje žene džematu muškaraca nije validno.
Kaže Ibn Hazm: “Učenjaci su složni da žena ne predvodi muškarce a da oni znaju da je ona žena, pa ako tako urade njihov namaz je batil (ništavan) po idžmau (konsenzusu)”.

IslamBosna.ba

Pročitajte još:

Pitanje: Esselamu alejkum!
Da li žena može voditi džemat u namazu, koji se sastoji samo od ženskih lica? Da li ovo varira od mezheba do mezheba, i kakav je stav hanefijskog mezheba o tome?

Odgovor: Žena može predvoditi ženski namaz u džematu, ali je to pokuđeno (mekruh) u našem mezhebu. Dakle, namaz će biti ispravan, ali uz kerahet (pokudu). U nekim drugim mezhebima je to dozvoljeno bez pokude.

islamskazajednica.ba

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!