Putin na telefonu s Vučićem: Pomno pratimo događaje na Kosovu

Vučić je informisao Putina o posljednjim događajima na Kosovu, posebno o hapšenju direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marka Đurića.

Predsjednik Srbije zatražio je mišljenje i savjet predsjednika Ruske Federacije kako da se suprotstavi “nasilju i agresiji Prištine, jer je jasno da Albanci imaju široku podršku mnogih zapadnih zemalja”.

Putin je rekao Vučiću da Ruska Federacija pomno prati događaje na Kosovu, da snažno osuđuje akcije Prištine i nasilje nad srpskim narodom.

“Nedopustivo je i za svaku osudu nasilničko ponašanje protiv visokih srpskih zvaničnika”, naveo je Putin.

On je istakao da Rusija jedino prihvata sprovođenje u djelo Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN i da samo ono što se događa u okvirima ove rezolucije može imati međunarodno pravno dejstvo i međunarodno pravni efekat.

Putin je naglasio da je Srbija ključni partner Rusije na Balkanu, ali i u Evropi, i da će Ruska Federacija podržavati Srbiju i njenu borbu za očuvanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta.

Vučić i Putin izrazili su očekivanje da će preovladati zdrav razum, kao i normalna, civilizovana politika, te da će se svi politički konflikti rješavati mirnim putem.