PROŠLO JE TRI GODINE OD STRAVIČNOG UBISTVA VOJNIKA U SARAJEVU: ŠTA (NI)SMO NAUČILI OD 2015. GODINE?

18. novembar 2015. godine ostat će crnim slovima upisan u historiji Bosne i Hercegovine. Svi svjetski i regionalni mediji prenijeli su informaciju da su u terorističkom napadu nadomak Sarajeva ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.
Naime, prije tačno tri godine, oko 19:40 sati u ulici Safeta Zajke u Rajlovcu, Enes Omeragić u sportskoj kladionici ubio je dva pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Te kobne noći stradali su 26-godišnji Armin Salkić i 34-godišnji Nedeljko Radić, koji su radili na formacijskim mjestima vozača.

Napadač je ušao u kladionicu u ulici Safeta Zajke 214, i pucao iz automatskog oružja na vojnike, a potom i na autobus koji se nalazio u blizini. Nakon pucnjave, Omeragić je pobjegao i zabarikadirao se u porodičnoj kući u Ulici Ibrahima Perviza. Oko ponoći izvršio je samoubistvo upotrebom eksplozivne naprave, potvrđeno je tada iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Ubica Enes Omeragić bio je od ranije poznat policiji, a izvjesno vrijeme proveo je u zatvoru u Zenici. Kako su tada rekle njegove komšije, bio je povezan sa pripadnicima vehabijskog pokreta i sklon narkoticima, a jedno vrijeme je boravio i na ratištu u Siriji.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH poslije je potvrđeno da je laške povrijeđen još jedan pripadnik Oružanih snaga BiH, koji je nakon ukazivanja pomoći u Kliničkom centru Sarajevo pušten kući.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ovaj čin je okarakterisalo kao teroristički.

Nakon sastanka u zgradi zajedničkih institucija BiH održana je vanredna sjednica šefova policijskih agencija u BiH. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je nakon sastanka rekao da je pucanj u vojnike pucanj u državu Bosnu i Hercegovinu.

Tragično stradali vojnici Oružanih snaga BiH Nedeljko Radić i Armin Salkić sahranjeni su u svojim rodnim mjestima, Nevesinju, odnosno Preočici, kod Viteza.

Nedeljko Radić rođen je 27. decembra 1981. godine u Nevesinju, a živio je u Vogošći. Bio je oženjen i otac maloljetnog djeteta.

Armin Salkić rođen je 8. augusta 1989. godine u Vitezu i nije bio oženjen.

Sve učestaliji napadi na policajce

U martu ove godine dvije osobe pucale su na pripadnike PU Doboj. U pucnjavi nijedan policajac nije povrijeđen, ali nakon pucnjave došlo je do fizičkog sukoba između policijskih službenika i dvije osobe. Dva policajca su povrijeđena tom prilikom. Kako je naknadno potvrđeno iz policije, na pripadnike je pucao Mustafa Hasanbašić, koji se nakon napada krio u minskom polju u Doboju, a uhapšen je dan nakon pucnjave na području Maglaja.

Sredinom augusta, u općini Novi Grad maskirani napadači pucali su na policajce prilikom pokušaja krađe vozila. Kako je navedeno iz MUP-a, dva policajca su pokušali spriječiti krađu vozila kada su tri maskirana napadača ispalila viša hitaca prema njima. Policija je uzvratila vatrom, nakon čega su se napadači udaljili u pravcu Istočnog Sarajeva. Prilikom udaljavanja sa mjesta događaja kriminalci su vozilom udarili jednog policajca, nanijevši mu teške tjelesne povrede. Ranjenim policajcima je ukazana pomoć u Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ u Sarajevu.

Prije nekoliko mjeseci u Mostaru je ranjen policajac Đenan Hubana kada je pokušao spriječiti krađu. Patrola policije je obavještena da je u toku pokušaj krađe građevinske mašine, te se odmah uputila na lice mjesta. Po dolasku policijske patrole, izvršilac je pucao na službeno vozilo i ranio policajca.

Događaj koji se desio u jutro 26. oktobra potresao je javnost u Bosni i Hercegovini i regionu. Policajci Adis Šehović (46) i Davor Vujinović (43) ubijeni su u brutalnom napadu u naselju Alipašino Polje kada su pokušali spriječiti krađu vozila. Kriminalci su pucali su u službeno vozilo u pokretu, tako da policajci nisu stigli ni reagovati. Na licu mjesta su ubili Šehovića, a teško ranili njegovog kolegu Vujinovića, koji je nakon nekoliko sati preminuo na KCUS-u.

Šta više treba da se desi kako bi nadležni organi Bosne i Hercegovine počeli borbu protiv organizovanog kriminala? Kada su kriminalci u stanju ubiti vojnike i policajce onda su u stanju učiniti bilo šta. U šta onda treba da vjeruju obični ljudi, koji u svakom trenutku mogu biti žrtva kriminalaca i terorista? Ni mi, ni naša djeca nismo sigurni na ulicama u Bosni i Hercegovini i živimo u strahu.

Poslovica kaže da se iz svakog poraza uči se lekcija. Čini se da Bosna i Hercegovina ni tri godine nakon brutalnog ubistva pripadnika Oružanih snaga BiH nije naučila lekciju, jer su Adis i Davor također ubijeni na stravičan način od strane kriminalaca.

Nemojmo dopustiti da se desi novi napad ili ubistvo policijskog ili vojnog službenika!

(Hayat/Foto: Arhiv)