PROCURIO SNIMAK: POGLEDAJTE KAKO SU AKTIVISTI PREKINULI PREDAVANJE RATNOG ZLOČINCA DARIJA KORDIIĆA (VIDEO)

Dario Kordić, čovjek osuđen u Hagu za ratni zločin, održao je u utorak tribinu u kino klubu zagrebačkog studentskog doma Stjepan Radić. Na tribini u čijoj su publici prevladavali uglavnom mladi ljudi govorio je o vremenu provedenom u haškom zatvoru i o tome kako je upoznao Boga i kako ga je on proveo kroz sve te godine zatvora.

Dario Kordić je u svom monologu govorio o tome kako je upoznao Boga iza rešetaka i da mu je upravo on pomogao da na kraju bude i oslobođen. Nije se na adekvatan način pokajao zbog s djela koje je napravio tokom rata. Tokom cijelog svog govora vrtio je krunicu u ruci. Kroz cijeli govor opisivao je svoj put od ulaska u zatvor pa sve do izlaska. Rekao je kako je Bog čistio njegovu dušu. „Ja sam u svom srcu čuo glas koji je govorio: Dragi moj sine, prepusti se u moje ruke, tvoju parnicu ću ja voditi“, rekao je Kordić.

Na tribinu su upala i četiri aktivista koji su počeli skandirati „ratni zločinac“ te su nosili natpis „Dario Kordić – ratni zločinac.“ Na takav potez aktivista žustro su reagirala publika, a nekolicina je nasrnula na njih i izbacila ih iz dvorane. Iz publike se moglo čuti kako će oni srediti aktiviste i pobrinuti se za njih te su pozvali Kordića da nastavi s govorom. Moderator je krenuo smirivati situaciju dok je Kordić rekao „Bože oprosti im, ne znaju što rade.“ Kordić je rekao kako se moli i za dobronamjerne i nedobronamjerne.

Aktivisti smatraju da je apsolutno neprihvatljivo da se nekome poput Darija Kordića daje prostor u jednom studentskom domu. Jedan od demonstranata misli kako ne bi trebalo biti mjesta za Darija Kordića na teritoriju Univerziteta.

„Umjesto da profesori, akademici i književnici drže predavanja, drže ih osuđeni ratni zločinci koji kroz opaske i viceve relativiziraju što su napravili“, rekao je aktivist. Kaže kako niko u publici nije bio spreman pitati Kordića o zločinima za koje je osuđen. Zato su se mobilizirali da ukažu na taj problem. Njegov kolega kaže da je to izjava kojom se daje do znanja da se ne može tek tako promovisati ljude poput Kordića.