PROČITAJTE KAKO JE ČOVIĆ VODIO ZAROBLJENIKE IZ LOGORA HELIODROM U “SOKO”

Predsjednik Saveza logoraša HNK Suljo Kmetaš smatra da procesuiranje ratnih zločina pred pravosudnim organima neće biti jednostavan proces, zbog uticaja politike na rad bh. pravosuđa.

“Član Predsjedništva BiH Dragan Čović vodio je zarobljenike iz logora Heliodrom u ‘Soko’ i tamo ih izrabljivao i maltretirao. Svi znamo da su tamo tužioci i sudije iz reda hrvatskog naroda koje je postavio Dragan Čović. Stoga mislim da će taj proces ići teško”, poručio je Kmetaš na konferenciji za novinare koju je organizovalo Udruženje logoraša i žrtava rata u BiH povodom okončanja rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Kmetaš se referisao na zahtjev koji je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u junu 1993. godine, kao generalni direktor preduzeća “Soko” iz Mostara, uputio Josipu Praljku, tadašnjem zamjeniku upravitelja logora Heliodrom, a u kojem je naveo da se “za potrebe Zrakoplovne industrije Soko Mostar omogući izuzimanje deset zatvorenika, a sa ciljem obavljanja određenih poslova”.