Priča o hadžiji koji već 32 godine stražari u el-Aksi

Dok govori o strahotama Sudnjeg dana, oko njega desetine ljudi, postavljaju mu pitanja i on daje odgovore. On ima osamdeset četiri godine, ali se i dalje nesebično žrtvuje i trudi. Dolazi iz izbjegličkog kampa el-Izzah i već trideset dvije godine kako je sebe posvetio Mesdžidu el-Aksi.

Hadžija Ibrahim Mustafa el-Izzah se ne sjeća da je u posljednjih trideset dvije godine jedan dan izostao iz straže u Mesdžidu el-Aksi. On svakodnevno, oslonjen na svoj štap, prelazi četiri kilometra kako bi otišao i vratio se do Mesdžidu el-Akse, selameći svakog onoga na koga naiđe.

On odbacuje sve pretenzije cionista prema Mesdžidu, ističući da svako jutro dođe na sabah u el-Aksu, gdje nakon sabaha organizira halke i govori ljudima o Sudnjem danu, te odgovara na njihova pitanja. On ističe: “Od 1985. godine svakodnevno stražarim u blagoslovljenoj el-Aksa džamiji, drugoj džamiji sagrađenoj za ljude, nakon one u Mekki i prve kible muslimana.” A zatim ističe: “Kada bi muslimani istinski znali vrijednost ove džamije, ne bi se od nje odvajali. To je mjesto na kojem je boravio Allahov Poslanik, s.a.v.s., i gdje je kao imam klanjao ispred 124 hiljade poslanika i vjerovjesnika.”

On se prisjeća svoje mladosti i vremena kada je napustio svoj posao: “Radio sam kao vodoinstalater, a onda sam napustio posao i posvetio se ibadetu. Obavio sam hadž i umru pet puta te sam bio vjerski vodič besplatno, želeći samo nagradu od Allaha.”

Govoreći o svakodnevnim upadima cionista na plato ispred el-Akse, hadžija Ibrahim kaže: “Mi smo spremni braniti el-Aksu svom snagom koju posjedujemo. Želim poručiti svijetu da se niko ne može dokopati ove džamije, jer je Allah štiti. Oni koji danas štite ovu džamiju su pobjedonosna skupina. Neće im naškoditi da se čitav svijet protiv njih okrene, jer je Allah taj koji štiti.”

On ističe svoj ponos što je učestvovao u bitci za el-Aksu, kada je sa ostalim stražarima klanjao izvan zidina el-Akse, ne želeći da prolazi kroz vrata za detektovanje metala.

Prije nego što krene svojoj kući, nakon podne namaza, on se zavjetuje na dolazak u el-Aksu narednog dana, te kaže: “Moramo se strpiti na napade i aktivnosti okupatora i suprotstaviti im se, kako bismo dobili nagradu i sevab. Nagrada je shodno uloženom trudu. Pozivam Arape i muslimane da se vrate Allahovom zakonu, da iskreno postupaju prema njemu, pa će i dobiti njegove plodove.”

IslamBosna.ba

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!