PRIČA IZ HITNE POMOĆI U BIH: TEHNIČAR KOJI GODINAMA NE RADI NIŠTA KOŠTAO GRAĐANE 300.000 KM?!

Dođe na posao, čita knjige i ode, uredno naplaćuje najveću plaću od hitnih medicinskih tehničara. Moji lični, etički, profesionalni kodeksi mi nisu dali mira da ta osoba sjedi tu, uzima novce i ne radi ništa, ispričao je pred skupštinskim zastupnicima direktor Hitne pomoći KS Adem Zalihić

Prava salva zastupničkih pitanja uslijedila je danas nakon što su menadžeri 14 zdravstvenih javnih ustanova pred Skupštinom Kantona Sarajevo prezentovali svoje izvještaje o radu za 2017. godinu.

Uglavnom su se mogle čuti kritike na račun poslovanja ovih ustanova, neracionalnog trošenja budžeta i neadekvatne usluge koju pružaju pacijentima, odnosno korisnicima. Međutim, bilo je i zanimljivih “anegdota”, a jednu takvu ispričao je direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, Adem Zalihić.

Odgovarajući na pitanje zastupnika o nekorištenju rentgen aparata u Hitnoj pomoći, Zalihić ustvrdio da je za sve kriv jedan uposlenik ove ustanove koji godinama pravi probleme.

“Kada sam došao 1. februara 2018. godine na mjesto direktora Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć KS, dobio sam informaciju da ta osoba od 2010. godine nijednim svojim potezom ništa nije uradila u Hitnoj pomoći i da je koštala Hitnu medicinsku pomoć, odnosno građane KS, 300.000 maraka. To je rentgen tehničar za kojega se vi zauzimate. I ne radi se o rentgen tehničarima, nego o samo jednom tehničaru koji je 2010. godine zbog potkradanja pacijenata bio presuđen, no zbog proceduralne greške prilikom otkaza ugovora o radu, vraćen je na posao i isplaćeno mu je 131.000 KM. Vraćen je da radi na odjelu Hitne medicinske pomoći gdje ne postoji uopće više rentgen – rekao je Zalihić.

Dodao je da “problematični” uposlenik u posljednje četiri godine uredno prima plaću, a pri tome ne radi – apsolutno ništa.

“Dođe na posao, čita knjige i ode, uredno naplaćuje najveću plaću od hitnih medicinskih tehničara. Moji lični, etički, profesionalni kodeksi mi nisu dali mira da ta osoba sjedi tu, uzima novce i ne radi ništa. Rekao sam: “Vi ste rentgen tehničar, vi trebate da radite u ustanovi gdje postoji rentgen služba”. Otišao sam kod gospodina Husića (direktor JU Dom zdravlja KS) i zamolio ga da napravimo transfer, evo novac i sve, ali da čovjek nešto radi – kaže direktor Zalihić.

On je dodao da je radnik odbio da pređe na novo radno mjesto.

“Nastavio je osam mjeseci primati plaću, hemijsku nije upotrijebio, da je upisao ijednog pacijenta. Naravno da sam ga preraspodijelio u skladu sa njegovim kompentencijama. Evo, dođite i recite gdje bih ga ja mogao pustiti da radi? – pitao je na kraju Zalihić skupštinske zastupnike.

(Faktor.ba)