Pred vama je ispovijest Bosanke (36): Udata sam za Arapa, druga sam mu žena. Ovako izgleda naš brak!

Savjet ženama. Pred vama je ispovijest Bosanke (36): Udata sam za Arapa, druga sam mu žena. Ovako izgleda naš brak!

„Pristala sam svesno na takvu vrstu braka. Venčani smo pred Allahom“, kaže Sarajka.U Islamskoj zajednici u BiH navode da nemaju podataka o ovoj pojavi.

Ukoliko bi eventualno neko obavio takvo venčanje, bio bi disciplinski odgovoran, jer bi to značilo kršenje procedura koje postoje unutar Islamske zajednice.

Naime, pre obavljanja šerijatskog, u BiH je potrebno obaviti opštinsko venčanje, koje se radi u skladu sa Porodičnim zakonom. Prema tom zakonu, nije moguća poligamija – da jedan muž ima više od jedne supruge.

Pristajući na brak sa Arapom, Sarajka je, kako kaže, bila svesna da muž neće s njom biti svaki dan. Pojašnjava da on dolazi u BiH skoro svaki mesec, i to zavisi o obimu posla koji radi u svojoj državi ili u BiH.

„Što se tiče mog muža, on je jedna duša od čoveka. Svaki dan se čujemo i vidimo preko tih videopoziva. Meni ne nedostaje tih lepih reči i upućivanja poljubaca“, priča Sarajka, ističući da je u potpunosti osetila njegovo poštovanje i ljubav.

Prema rečima Sarajke, vreme dok joj muž nije u BiH koristi da bude s decom, odmori se psihički i jednostavno „za sebe“.

Ženama koje se udaju za Arape ona savetuje da moraju prihvatiti da im muževi neće biti tu konstantno, jer su već oženjeni, imaju decu i posao u drugim državama.

„Ako je žena pristala da deli muža s drugom ženom, mora prihvatiti uslove koje nosi takav brak“, napominje ona.

Prilikom sklapanja braka sa Arapom, Sarajka je dobila mehr (određena imovina ili iznos koji suprug daje ako dođe do razvoda).

Uz to, naglašava, svaki joj mesec daje određeni iznos kako bi mogla izdržavati sebe i decu, kao i za druge troškove.

Ona tvrdi da poznaje još dvadesetak žena koje su postale druge, a jedna i treća žena Arapu.“Pretežno, oni traže žene koje su razvedene i imaju decu, da im obezbede neku budućnost. Njima nije u interesu da imaju decu s tim ženama, mada ima i takvih slučajeva“, kaže ona.

Kurir.rs

 

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!