PONOVO NAPAD SA KOSOVA (FOTO i VIDEO)

Pripadnici interventne jedinice Kosovske policije priveli su popodne, nešto poslije 17.30 sati, direktora Kancelarije za Kosovo Marka Ðurića i njegovog saradnika Željka Jovića, a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u povodu tog događaja sazvao je za 19.30 sati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ðurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gdje je upravo bio počeo razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Kako su građani Mitrovice pokušali da spriječe ulaz u zgradu, kosovska policija bacila je šok bombe. Nakon toga su ušli i odveli Ðurića. Kako RTS saznaje, Marko Đurić će poslije izvođenja pred prekršajnog sudiju u Prištini biti protjeran u centralnu Srbiju preko Merdara.

Đurić je uhapšen jer Vlada Kosova nije dala dozvolu da prisustvuje debati o dijalogu na Kosovu. Još se ne zna kako je ušao na teritoriji Kosova s obzirom da nije imao dozvolu za ulazak, piše Anadolija.

Policija je koristila šok bombe i suzavac kako bi ušla u Tužilaštvo.

Đurić je dovezen u Prištinu gdje su zatvorene glavne ulice i gdje je evidentno veliko prisustvo sigurnosnih snaga. Građani u Prištini su se okupili i dočekali ga zvizducima.

Generalni sekretar srbijanskog predsjednika Nikola Selaković, kako piše Kurir, nije uhapšen i nalazi se u zgradi općine u Kosovskoj Mitrovici gdje se okupljaju srpski političari.

Ðurić i Selaković stigli su nešto prije 17 sati u Kosovsku Mitrovicu. Ranije je iz Prištine bilo saopćeno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima unose nestabilnost. Aleksandar Vučić je na tu vijest prošle sedmice rekao da će Ðurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano. Njih dvojicu je ispred Mitrovačkog dvora dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

Kako javljaju Novosti, zbog situacije na Kosovu i privođenja Marka Đurića u toku je telefonski razgovor predsjednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.