Pokrenuta kampanja: Suosnivač WhatsAppa pozvao korisnike da obrišu Facebook

Facebook je 2014. godine kupio WhatsApp za 16 milijardi dolara, a Acton je dobio tri milijarde. Dok je njegov kolega i suosnivač Jan Koum nastavio voditi WhatsApp, Acton je dao otkaz kako bi osnovao svoju neprofitnu organizaciju, ali i zato što se ne slaže s određenim politikama vlasnika. Mnogi su se iznenadili kada je putem Twittera pozvao svoje pratioce da izbrišu Facebook.

“Vrijeme je #DeleteFacebook”, tvitao je Acton. Kampanji se priključio i Kim Dotcom.

Oni su se oglasili nakon što je objavljena informacija da Američka savezna trgovinska komisija (FTC) istražuje Facebook zbog neovlaštene upotrebe ličnih podataka svojih korisnika, a istražuje ga i EU. Oni istražuju da li je Facebook prekršio odredbe o saglasnosti svojih korisnika o postupanju s njihovim ličnim podacima, a koji su bez njihovog znanja završili u rukama kompanije Cambridge Analytica, kompanije koja je pomogla Trumpu u vođenju političke kampanje.

Ukoliko FTC zaključi da je Facebook prekršio odredbe dekreta o saglasnosti može kazniti kompaniju s 40 hiljada dolara po danu za period kršenja.

Facebook je optužen i da američke glasače nije zaštitio od ruskih napada lažnim informacijama za koje se tvrdi da su dovele do pobjede Donalda Trumpa.